2022. december 11.
Tea sütik, Kuglóf
Karácsonyi fűszeres kuglóf
Akár reggelire készíted, akár délutáni vendégvárónak, vagy a vacsora megkoronázásaként, ez a karácsonyi fűszeres kuglóf biztosan az elsők közt fog elfogyni. 🎄✨
A kelt tésztás kuglófot kicsit macerásabb elkészíteni, mint a kevert változatokat, de megéri az időráfordítást. A sok illatos fűszerrel, a narancshéjjal és a vörösáfonya darabokkal igazi karácsonyi desszert, ami már sütés közben meghozza a hangulatot. Ha fém formát használsz, mindenképp figyelj a forma kivajazására és lisztezésére, hogy szépen kijöjjön majd sütés után a formából. Ha nincs kuglóf formád, akkor megsütheted tekercsként is: ebben az esetben a feltekert rudat darabold kb. kétujjnyi vastag szeletekre és sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezve süsd őket. Itt sütés előtt a tetejüket érdemes kevés vajjal még átkenni és egy fél órát pihentetni. Bármelyik opciót is választod, a végeredmény ugyanolyan finom lesz! ✨⛄🦌
Hozzávalók
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1/4 narancs héja
- 1 csomag szárított élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 8 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás
Töltelék:
- 7 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 kk. őrölt gyömbér
- 1/2 kk. őrölt kardamom
- 1 kk. őrölt szegfűszeg
- 1/2 kk. őrölt szerecsendió
- 1/2 kk. őrölt szegfűbors
- 5 dkg aszalt vörösáfonya
Díszités:
Elkészítés
- Kimérünk 0,5 dl langyos tejet, adunk hozzá 1 tk. cukrot és elkeverjük benne az élesztőt. Megvárjuk, amíg felhabosodik.
- Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat, a maradék tejet, az olvasztott vajat, a tojást és a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk.
- Addig dagasztjuk, amíg teljesen el nem válik az edény falától.
- Konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.
- A töltelékhez a fűszereket a cukorral elkeverjük.
- A kuglóf formát előkészítjük: ha nem szilikon formát használunk, oldalát kikenjük vajjal és kevés liszttel átforgatjuk, hogy mindenhol érje a vajas réteget.
- A megkelt tésztát kb. 40×50 cm-es téglalappá nyújtjuk és megkenjük az olvasztott vajjal.
- Megszórjuk a fűszeres cukorral, majd az apróra vágott vörösáfonyával.
- Rövidebb oldaláról indítva szorosan feltekerjük, majd az előkészített formába emeljük.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 45 perc alatt megsül.