2020. január 10.


Tea sütik, Kuglóf

Gyömbéres-citromos kuglóf

A sok krémes édesség és bejgli után indítsd az idei sütiszezont ezzel a frissítő, mézes-gyömbéres kuglóffal, aminek az édes-csípős máz ad egy igazi csavart. Jöhet? 🙂

Ha elfogyott már minden karácsonyi sütimaradék és újra szemezel a sütővel, itt az idő és a recept, amivel elindíthatod a szezont: egy pofon egyszerű ízbomba, kuglóf formában! A tészta mézes és gyömbéres, de mégsem mézeskalács ízű, a tetején pedig frissítő citromos, a gyömbértől enyhén csípős cukormáz terül. Jól hangzik, ugye? 😉

Hozzávalók

  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 15 dkg méz
  • 20 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1,5 tk. őrölt gyömbér
  • csipet só
  • 2 cm-nyi friss gyömbér
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 dl tej

Máz:

  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek. citromlé
  • 2-3 ek. víz
  • friss gyömbér
  • reszelt citromhéj

Elkészítés

  1. A vajat felolvasztjuk.
  2. A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat.
  3. Ezután hozzáadjuk a mézet is és simára keverjük.
  4. Hozzá reszeljük a citrom héját és a gyömbért.
  5. Egy tálban a lisztet elkeverjük az őrölt gyömbérrel, a sütőporral és egy csipet sóval.
  6. A száraz hozzávalókat két részletben a mézes-vajas keverékhez adjuk és csomómentesre keverjük.
  7. Végül hozzáadjuk a tejet és az egészet simára keverjük.
  8. Belesimítjuk a kuglóf formába, majd 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 35-40 perc alatt megsül.
  9. Ha elkészült, rácsra borítjuk és megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
  10. A mázhoz a porcukorhoz először hozzáadjuk a citromlevet, valamint 1 ek. vizet és alaposan elkeverjük. Ha nagyon sűrű, fokozatosan adjunk hozzá még vizet.
  11. Reszeljünk hozzá kevés citromhéjat és egy kicsi gyömbért, majd alaposan keverjük át.
  12. Bevonjuk vele a kihűlt kuglófot és megvárjuk, míg megszárad a máz.