2020. január 10.
Tea sütik, Kuglóf
Gyömbéres-citromos kuglóf
A sok krémes édesség és bejgli után indítsd az idei sütiszezont ezzel a frissítő, mézes-gyömbéres kuglóffal, aminek az édes-csípős máz ad egy igazi csavart. Jöhet? 🙂
Ha elfogyott már minden karácsonyi sütimaradék és újra szemezel a sütővel, itt az idő és a recept, amivel elindíthatod a szezont: egy pofon egyszerű ízbomba, kuglóf formában! A tészta mézes és gyömbéres, de mégsem mézeskalács ízű, a tetején pedig frissítő citromos, a gyömbértől enyhén csípős cukormáz terül. Jól hangzik, ugye? 😉
Hozzávalók
- 10 dkg vaj
- 3 dkg cukor
- 1 tojás
- 15 dkg méz
- 20 dkg liszt
- 1 tk. sütőpor
- 1,5 tk. őrölt gyömbér
- csipet só
- 2 cm-nyi friss gyömbér
- fél citrom reszelt héja
- 1 dl tej
Máz:
- 10 dkg porcukor
- 1 ek. citromlé
- 2-3 ek. víz
- friss gyömbér
- reszelt citromhéj
Elkészítés
- A vajat felolvasztjuk.
- A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat.
- Ezután hozzáadjuk a mézet is és simára keverjük.
- Hozzá reszeljük a citrom héját és a gyömbért.
- Egy tálban a lisztet elkeverjük az őrölt gyömbérrel, a sütőporral és egy csipet sóval.
- A száraz hozzávalókat két részletben a mézes-vajas keverékhez adjuk és csomómentesre keverjük.
- Végül hozzáadjuk a tejet és az egészet simára keverjük.
- Belesimítjuk a kuglóf formába, majd 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 35-40 perc alatt megsül.
- Ha elkészült, rácsra borítjuk és megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
- A mázhoz a porcukorhoz először hozzáadjuk a citromlevet, valamint 1 ek. vizet és alaposan elkeverjük. Ha nagyon sűrű, fokozatosan adjunk hozzá még vizet.
- Reszeljünk hozzá kevés citromhéjat és egy kicsi gyömbért, majd alaposan keverjük át.
- Bevonjuk vele a kihűlt kuglófot és megvárjuk, míg megszárad a máz.