2013. január 11.
Krémes sütik, Muffin - cupcake
Earl grey cupcake
Pihe-puha bergamott aromájú mini torta, amit lágy, szintén bergamott aromájú krém koronáz. Szerintem nagyon-nagyon finom, bár én elfogult vagyok a bergamottal:)
Imádom az illatát, így nem is volt kérdés mikor megtaláltam ezt a receptet, hogy biztosan kipróbálom. Egyedül annyit változtattam rajta, hogy a bevonatba tettem egy kevés vajat és némi earl grey teafüvet is, mert első nekifutásra az nekem sajnos íztelen (pontosabban csak édes) lett. Így viszont hibátlan, egyből fel is került a kedvencek listájára!:) Próbáljátok ki!
Hozzávalók
12 darabhoz:
- 18 dkg liszt
- 21 dkg cukor
- 2 és egy negyed tk. sütőpor
- 6 dkg margarin
- 0,75 dl tej
- 1 dl erős earl grey tea (=ennyi vízhez 2 filter)
- csipet só
- 1 nagyobb méretű tojás
Krém:
- 1 tojás fehérje
- 15 dkg cukor
- 1 ek juharszirup (mézzel helyettesítettem most)
- 1 ek. erős earl grey tea
- 5 dkg vaj (nem margarin!)
- kb. fél filternyi earl grey teafű
Elkészítés
- Először leforrázzuk a 2 teafiltert 1 dl vízzel és félretesszük ázni.
- A tésztához először a margarint simára simára keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és az egészet habosra keverjük.
- A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd a tojásos keverékhez szitáljuk.
- A teából 1 ek.-nyit félreteszünk a bevonathoz, a többit pedig belekeverjük a masszába a tejjel együtt. Egyenlően szétosztjuk a papírral kibélelt muffintepsi mélyedéseiben (én most szilikonformát használtam).
- 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 13 perc alatt megsül.
- Addig elkészítjük a bevonatot: a tojásfehérjét egy gőálló tálban simára keverjük a porcukorral és a juharszirppal, majd gőz fölé tesszük és így keverjük robotgéppel kb. 5 percig, míg kemény habot nem kapunk.
- Ekkor levesszük a gőzről, kicsit várunk, hogy hűljön és robotgéppel hozzákeverjük a vajat. A korábban félretett 1 ek. teával és teafűvel ízesítjük.
- A kihűlt krémet a sütik tetejére kanalazzuk.
- A tetejét kedvünk szerint dekorálhatjuk: én sárgára festett jégcukorral és kristálycukorral szórtam meg, és egy darabka citromot nyomtam a tetejére.
Szalai Andrea
2013. május 21. - 15:13Nagyon finom! (Igaz, én is elfogult vagyok a bergamottal, ha fekete tea, csakis earl grey… :)) Ez a süti isteni. A muffin maga is finom, egyáltalán nem fojtós, mint némelyik társa, a krém pedig csak korona a tetején… Köszönöm a receptet!
Vikki
2013. május 21. - 15:22Örülök, hogy neked is ízlett! 🙂