Medvehagymás fonott

Medvehagymás fonott

Megjelentek az erdőben az első aprócska medvehagymák, úgyhogy most már kétségtelenül itt a tavasz!:) Az első szedésből ezek a kelt, fonott péksütemények készültek.

Már eddig is jónéhány medvehagymás receptet találhattatok itt a blogon, nem lesz ez másként ezután sem, ugyanis ez még mindig nagy kedvenc. Most már annyira népszerű lett, hogy nemrég szárított fűszer formájában is találkoztam vele egy üzletben. De azért mégiscsak a friss az igazi! Ez volt az első szedés, még nagyon aprócskák voltak, épphogy kibújtak a földből, de ilyenkor zsengén a legzamatosabbak.  Most is kelt tésztába került, ezúttal tenyérnyi fonott péksüteménybe. A tésztája burgonyás, ezért belül tömör és nagyon puha lesz, kívül pedig ropogósra sül. Tízóraira, uzsonnára vagy akár ebédre egy tartalmas leves mellé is remek választás.

Medvehagymás fonott

Hozzávalók

(6 darabhoz)

  • 1 dkg élesztő
  • 0,5 dl langyos tej
  • 1 kk. cukor
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 5 dkg sajt
  • 15 dkg főtt áttört burgonya
  • 1 tk. só
  • 1 tojás
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 tojássárgája a kenéshez

Medvehagyma

 

Elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. A medvehagymát megmossuk és apróra vágjuk.Medvehagyma
  3. A többi hozzávalót egy nagy tálba tesszük, majd hozzáöntjük a felhabosodott élesztőt is és sima tésztává dagasztjuk. Tésztává gyúrjuk
  4. Akkor jó, ha már elválik az edény falától. Meleg helyen a duplájára kelesztjük.Duplájára kelesztjük
  5. Ha megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk és 6 egyforma bucira osztjuk. Az így kapott gombócokat egyesével lisztezett felületen kb. 40-50 cm-es tésztacsíkokká sodorjuk.
  6. A tésztacsík közepéhez tesszük a mutatóujjunkat, félbehajtjuk, és a tészta végeit összecsavarjuk.A tészta végeit összecsavarjuk
  7. A hajtásnál, ahol az ujjunk volt, egy hurok lesz, amin a tészta másik végét alulról átbújtatjuk.A tészta végét alulról átbujtatjuk a hurkon
  8. Az így kapott fonatokat sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk és kevés tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük őket.Irány a sütő!
  9. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol kb. 20 perc alatt szép pirosra sülnek.

Megvárjuk míg langyosra hűlnek és már fogyasztható is:)

Medvehagymás fonott

Medvehagyma

Megosztás

3 hozzászólás

  1. Szalai Andrea szerint:

    Isteni! Könnyű elkészíteni, nagyon jó állagú és nagyon finom. Túrázáshoz ideális útravaló. Köszi a receptet! :)

  2. ritacica szerint:

    Nagyon finom, belül puha, kívül ropog. Legközelebb dobok bele egy kis bacont is, és akkor teljes értékű reggeli/vacsora. Nálunk hús nélkül nem étel az étel 😀

Szólj hozzá te is!