2013. március 8.
Kelt tészták, Sós sütik, Kenyér, Pogácsa
Medvehagymás fonott
Megjelentek az erdőben az első aprócska medvehagymák, úgyhogy most már kétségtelenül itt a tavasz!:) Az első szedésből ezek a kelt, fonott péksütemények készültek.
Már eddig is jónéhány medvehagymás receptet találhattatok itt a blogon, nem lesz ez másként ezután sem, ugyanis ez még mindig nagy kedvenc. Most már annyira népszerű lett, hogy nemrég szárított fűszer formájában is találkoztam vele egy üzletben. De azért mégiscsak a friss az igazi! Ez volt az első szedés, még nagyon aprócskák voltak, épphogy kibújtak a földből, de ilyenkor zsengén a legzamatosabbak. Most is kelt tésztába került, ezúttal tenyérnyi fonott péksüteménybe. A tésztája burgonyás, ezért belül tömör és nagyon puha lesz, kívül pedig ropogósra sül. Tízóraira, uzsonnára vagy akár ebédre egy tartalmas leves mellé is remek választás.
Hozzávalók
(6 darabhoz)
- 1 dkg élesztő
- 0,5 dl langyos tej
- 1 kk. cukor
- 30 dkg liszt
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg sajt
- 15 dkg főtt áttört burgonya
- 1 tk. só
- 1 tojás
- 1 csokor medvehagyma
- 1 tojássárgája a kenéshez
Elkészítés
- A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felhabosodik.
- A medvehagymát megmossuk és apróra vágjuk.
- A többi hozzávalót egy nagy tálba tesszük, majd hozzáöntjük a felhabosodott élesztőt is és sima tésztává dagasztjuk.
- Akkor jó, ha már elválik az edény falától. Meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk és 6 egyforma bucira osztjuk. Az így kapott gombócokat egyesével lisztezett felületen kb. 40-50 cm-es tésztacsíkokká sodorjuk.
- A tésztacsík közepéhez tesszük a mutatóujjunkat, félbehajtjuk, és a tészta végeit összecsavarjuk.
- A hajtásnál, ahol az ujjunk volt, egy hurok lesz, amin a tészta másik végét alulról átbújtatjuk.
- Az így kapott fonatokat sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk és kevés tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük őket.
- 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol kb. 20 perc alatt szép pirosra sülnek.
Megvárjuk míg langyosra hűlnek és már fogyasztható is:)
Szalai Andrea
2013. március 11. - 13:44Isteni! Könnyű elkészíteni, nagyon jó állagú és nagyon finom. Túrázáshoz ideális útravaló. Köszi a receptet! 🙂
Vikki
2013. március 11. - 13:56Szívesen, örülök, hogy neked is ízlett!:)
ritacica
2014. március 2. - 08:47Nagyon finom, belül puha, kívül ropog. Legközelebb dobok bele egy kis bacont is, és akkor teljes értékű reggeli/vacsora. Nálunk hús nélkül nem étel az étel 😀