Kókuszos-fehércsokis nyuszi macaron

Kókuszos-fehércsokis nyuszi macaron

Aki régebb óta követi a blogot, tudja, hogy itt nyuszis édességet nem csak Húsvétkor talál:) Most a kókuszos-fehércsokis macaronok alakultak át nyuszi formájúvá, kivételesen Húsvét alkalmából.

Macaronos képeket nézegettem és ott találtam többféle figurás macaront: szív, maci, panda, egér, cica, de még Hello Kitty is volt. Nyúlmániásként az első gondolatom az volt, hogy akkor nyuszit is lehet belőle csinálni!:) Az ötlet működött, ugyanúgy talpas kis habcsókok lettek belőle. Viszont a fülek miatt elég pepecselős munka, csak türelmes sütigyártóknak ajánlom:) Először érdemes a hátsó, sima kör alakúakat kiadagolni, hogy a massza ne száradjon nagyon össze, amíg a “fülesekkel” vacakolunk, így azok addig is tudnak száradni. A nyuszik arcát nem mertem díszítőcukorral megcsinálni, mert féltem, hogy sütés közben megreped, ezért ételfesték tollal rajzoltam meg a szemeket, az orrokat és a bajuszkákat. A habcsókok felülete a kókusz miatt eléggé rücskös lesz. Tölteléknek eredetileg epret gondoltam ki, de aztán rájöttem, hogy kicsit morbid lenne, ha beleharapva valami piros folyna ki:) Így inkább kókuszos fehércsoki került a habcsókok közé, amitől szerintem teljesen a mandulás közepű, lágy kókuszkrémes prémium bonbon ízét idézi.

Kókuszos-fehércsokis nyuszi macaron

Hozzávalók

  • 10 dkg kristálycukor
  • 33 g víz (30 ml)
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg mandula
  • 5 dkg kókusz reszelék
  • 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)

Töltelék:

  • 10 dkg fehér csoki
  • 0,5 dl tejszín
  • 2 dkg vaj
  • 2 púpos ek. kókuszreszelék

Díszítéshez:

  • ételfesték toll
  • szív alakú szórócukor
  • tubusos cukormáz (kis tubusban kapható többféle színben is)

Elkészítés

Előző nap:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  4. A kókuszt is porcukorral átdaráljuk (sajnos így is maradnak benne nagyobb darabok, amitől majd kicsit rücskös lesz a habcsókok felülete)A kókuszt átdaráljuk porcukorral
  5. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:Mandulás porcukor

Másnap:

  1. Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne. Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.Cukorszirup
  2. A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már érezhetően kemény és mikor kicsit kiemeled a robotgépet a tál széléhez csapódik.Hozzáadjuk a szirupot a fehérjéhez
  3. Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig.A fehérje hab
  4. Ezután hozzáadjuk a porcukros kókuszos mandulát és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.Hozzákeverjük a mandulát
  5. Az elkészült massza felét habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Most szilikon sütőlapot használtam, erről majd még később mesélek.A nyuszik háta
  6. Ezután egy másik sütőpapíron ugyanekkora méretű köröket rajzolunk elő a sütőpapír hátoldalán, majd két teáskanál segítségével először a fejet adagoljuk ki, ezután pedig egy kávéskanál segítségével kb. fél-fél kávéskanálnyi masszával két hosszú fület formázunk neki.A nyuszifejek
  7. Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.Pihentetés
  8. 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. Mivel fehérek, könnyen megbarnulhatnak, ezért miután kinőttek a talpacskák, fedjük le őket óvatosan sütőpapírral és így süssük tovább.
  9. Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
  10. Addig elkészítjük a tölteléket: A csokit nagyon apró darabokra vágjuk és gőz fölött felolvasztjuk.
  11. Ha már felolvadt, félrevesszük, és belekeverjük a vajat. (ez kicsit összekaphatja, ilyenkor visszatehetjük a gőz fölé és újra felolvad)Készül a töltelék
  12. A tejszínt meglangyosítjuk és belekeverjük a csokiba. (Ha esetleg nem olvad benne el, visszatesszük egy picit a gőz fölé, amíg teljesen homogén lesz.)
  13. Végül hozzáadjuk a kókuszreszeléket és megvárjuk, míg kihűl. Ezután betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. Készül a töltelék
  14. Amíg dermed, kidíszítjük a nyuszikat: ételfesték tollal megrajzoljuk a szemüket, az orrocskákat és a bajuszt. A cukormázból nyomunk egy keveset az egyik fül tövére, a cukorszívek hegyes végét egymással szembe fordítva rányomjuk, majd újabb cukormáz pötty következik.Díszítjük:)
  15. Ezután már csak össze kell állítani a macaronokat: az alsó, sima kör alakú habcsókra kanalazunk a fehércsokis krémből (ha nagyon megdermed a hűtőben, pár másodpercre tegyük be a mikróba és kenhető állagú lesz) és rányomunk egy nyuszifejet.Összeállítás

És már fogyaszthatók is:)

Kókuszos-fehércsokis macaron

Kókuszos-fehércsokis nyuszi macaron

Hello Nusi!:)

Hello nyuszi!:)

Megosztás

Szólj hozzá te is!