

2015. április 3.
Krémes sütik, Torta
Kókuszos-fehércsokis nyuszi torták
Nyusziünnep:) Mi más is készülhetett volna, mint egy egyszerű és nagyon ötletes nyuszis sütemény.
Húsvéti ötletek közt keresgélve bukkantam rá erre az egyedi forma nélkül is elkészíthető tortaötletre. Nem kell hozzá más, csak egy nagy, vagy két kisebb kerek tortaforma és egy kis kreativitás:) A füleket most csak papírból készítettem, de a húsvéti adag már minden bizonnyal fondantból fog készülni. Az íz kiválasztásánál elsődleges szempont volt, hogy a kókusz passzoljon hozzá, ez lesz ugyanis a “bunda”. Egy egyszerű fehércsokis krémet készítettem hozzá, amihez kókuszt kevertem. Egyszerű és nagyszerű ötlet a húsvéti asztal feldobásához, a nagy formával (kb. 22 cm) készítve 2, kis forma (kb. 12 cm) esetében 4 nyuszink lesz.
Hozzávalók
Tészta:
- 1 nagyobb tojás
- 5 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 0,3 dl tej
- 0,3 dl olaj
- 1/4 cs sütőpor
- 2 dkg cukor a tojáshabhoz
Krém:
- 25 dkg mascarapone
- 10 dkg fehér csoki
- kókuszreszelék
fehér és rózsaszín papír a fülekhez
Elkészítés
- A tojást szétválasztjuk, a fehérjéhez adunk 2 dkg cukrot és kemény habbá verjük.
- A sárgájához hozzáadjuk a többi cukrot és habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a tejet és az olajat.
- A liszthez hozzákeverjük a sütőport, majd a tojásos masszába forgatjuk.
- Óvatosan belekeverjük a tojáshabot is.
- A tésztát én két darab, egyenként kb. 12 cm átmérőjű formában sütöttem ki, ha a mennyiségek dupláját vesszük, egy nagy méretű formában is kisüthetjük. (ez esetben dupla adag kréme lesz szükség!)
- A forma alját sütőpapírral kibéleljük és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20-25 perc alatt megül.
- Rácsra tesszük, és megvárjuk, míg kihűl.
- A krémhez a fehércsokit apró darabokra vágjuk, és gőz fölött felolvasztjuk.
- Összekeverjük a mascarpone-val. A krém egyharmadát egy másik tálba szedjük és adunk hozzá kb. 1 ek. kókuszreszeléket. Ezt fogjuk a lapok közé tölteni.
- A megsült tortácskákat először félbe vágjuk, és megkenjük a kókuszos krémmel.
- Rányomjuk a tetejét és középen félbevágjuk.
- A félbevágott oldalára állítjuk, így egy kis félkör alakú “dombocskát” kapunk.
- Az első harmadánál belevágunk V alakban, itt lesz a nyuszi feje. (krémmel lehet majd korrigálni, ha esetleg nagyon szögletes lett)
- Bevonjuk a fehércsokis krémmel, megformázzuk a krémmel a fejét és készítünk neki egy kis farkat is.
- Megszórjuk kókuszreszelékkel.
- A füleket papírból vágtam ki, de akár fondantból vagy egy egyszerű linzertésztából is elkészíthető.
- Tálalás előtt rátesszük a fülecskéket is.