2012. április 3.


Ötletek, Dekoráláshoz

Nyuszik fondant-ból

Húsvéti sütemények dekorálásához készítettem ezeket a nyuszikat, de a nyuszi-mániámnak nem tudtam megálljt parancsolni, így egy kicsit több készült a kelleténél:)

Ami nem gond, mivel ha kiszáradnak, tökéletesen eltarthatók száraz helyen és bármikor felhasználhatók – nem is kell várniuk jövő húsvétig, úgyis előbb rakom rá valamire:) A fondant receptet innen kölcsönöztem, már nagyon sokszor készítettem ezzel a recepttel fondant-t, tortát és mignonokat is vontam már be vele. Olyan lesz mint  gyurma, nagyon könnyű vele dolgozni. Az elkészítés fázisait nem fotóztam egyenként, a fenti linken lépésről-lépésre megtalálhatók a fotók. A mennyiséget viszont csökkentettem, mert most csak dekoráció készült, így az ehhez szükséges mennyiséget adom itt meg.

Hozzávalók

 • 25 dkg porcukor
 • 2 ek. víz
 • 1 tk. zselatin
 • 1 tk. méz
 • 10 g margarin
 • tetszés szerinti színű ételfesték

Elkészítés

 1. A porcukrot átszitáljuk.
 2. A zselatint és a vizet egy fém tálba öntjük (vagy olyan edénybe, ami passzol egy lábasra) és gőz fölött felolvasztjuk a zselatint. (akkor jó, ha már teljesen átlátszó, nincsenek benne darabkák)
 3. Ekkor hozzáadjuk a margarint és a mézet, megvárjuk, míg elolvadnak és levesszük a gőzről a tálat.
 4. Az így kapott keveréket a porcukorhoz öntjük és összegyúrjuk.A zselatinos keveréket a porcukorhoz adjuk
 5. Egy sima, ruganyos masszát kapunk, valami olyasmit, mint a gyurma. (ha túl száraz lenne, akkor pár csepp vizet teszünk hozzá, ha túl ragacsos, akkor pedig porcukrot szitálunk még hozzá).
 6. Ha akarjuk, több részre szedjük és belegyúrjuk az ételfestéket.
 7. A masszát folpackba csomagoljuk és 2-3 órát pihentetjük.Fondant
 8. Pihentetés után két folpack közt kinyújtjuk a fondant-t és nyuszikat szaggatunk belőle.Két folpack közt kinyújtjuk és kiszaggatjuk
 9. Az így elkészült nyuszikat egy nagyobb darab folpackra tesszük száradni.
 10. Mikor már szárazak, átfordítjuk a folpackot és óvatosan lehúzzuk a nyuszik hátáról. Így is hagyjuk még száradni őket, hogy az aljuk is kiszáradjon.

Bármilyen süteményből húsvétit varázsolhatunk velük, viszont a krémtől (nedvességtől) megolvadnak, mivel cukorból vannak,  úgyhogy krémes süti esetén csak közvetlenül tálalás előtt tedd rá.