2013. február 24.


Száraz sütik, Krémes sütik, Kocka süti, Muffin - cupcake

Kókuszos csokis mini muffin

Sokáig gondolkodtam, milyen nevet adjak ennek a muffinnak, ugyanis ez egy teljesen egyszerű, kakaós muffin, fehér csokiba, majd kókuszreszelékbe forgatva. Lehetne akár kókuszkocka is, na de az meg elég furán hangozna, ha már egyszer muffin formában sült:)

Vagy inkább kifordított kókuszkocka, mert itt a jóból van a több: a csokis részből. Na de mindegy is, a lényeg, hogy nagyon egyszerű, a beforgatást leszámítva nem kell vele sokat vacakolni sem, a legtöbb idő ugyanis ezzel ment el. Az összhatás kicsit retro, a jó öreg kókuszkockára emlékeztet az íze, úgyhogy aki már hiányolja, mindenképp próbálja ki:)

Kókuszos csokis mini muffin

Hozzávalók

(24 db mini vagy 12 db nagy muffinhoz)

  • 2 tojás
  • 7 dkg cukor
  • 0,5 dl olaj
  • 1,2 dl tej
  • 12,5 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 tk. sütőpor
  • 2 ek. holland kakaó
  • 1 tk. rum aroma

Bevonat:

  • 10 dkg fehér csoki
  • 1 dl tejszín
  • kókusz reszelék

Elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk.Tojásfehérje hab
  2. A sárgákat a cukorral egészen világos sárgára keverjük, majd hozzáadjuk az olajat.A sárgákat világos sárgára keverjük
  3. Egy másik tálban a lisztet a sütőporra, a kakaóval és egy csipet sóval összekeverjük, majd több részletben, a tejjel felváltva a tojásos masszához keverjük.Hozzáadjuk a lisztet
  4. Egy sűrű, nyúlós masszát kapunk, amihez most hozzákeverjük a rum aromát is.Hozzáadjuk a rum aromát is
  5. Legvégül pedig hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot is. Belekeverjük a tojásfehérje habot is.
  6. Az így kapott masszát egyenlően elosztjuk a papírral bélelt sütőforma mélyedéseiben. Nem kell őket tele tölteni, elég 2/3-ig.Sütőformába töltjük
  7. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 15-20 perc alatt megsül.
  8. Ha megsült, rácsra szedjük, és megvárjuk, míg kihűl.
  9. Elkészítjük a bevonatot: a fehér csokit apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a tejszínt és gőz fölött felolvasztjuk. Ügyeljünk rá nagyon, mert könnyen megéghet, ha már csak pár egész csokidarab van benne, vegyük le a gőzről és úgy kevergessük, míg el nem olvadnak azok is.Csoki olvasztás
  10. Megvárjuk, míg a csoki egy kicsit hűl és a papírból kihámozott muffinokat egyenként először a csokiban, majd a kókuszban megforgatjuk.Készül a bevonat
  11. Kb. fél órára betesszük a hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen és már fogyasztható is.

Kókuszos mini muffin

És belülről:

A végeredmény