

2016. március 18.
Krémes sütik, Macaron
Rózsás macaron epres fehércsokival
Ugye nagyon készültök már a március 20.-i macaron napra? Mit szólnátok idén egy saját készítésű csodához, mondjuk ezzel a virágos-epres recepttel?:)
Még mindig nagyon szeretem fotózni ezeket az apróságokat, számomra ezekért a képekért érdemes bíbelődni vele. Ezúttal a szín volt az elsődleges szempont az ízválasztáskor, hogy tavaszias legyen a végeredmény, így lettek virágosan rózsa aromájúak és epresek, amit egy lágy fehércsokis ganache-ba kevertem. Nem fogjátok megbánni, ha idén otthon (is) készítetek párat!:) További macaron ízekért kattints ide!
Hozzávalók
Macaron:
- 10 dkg kristálycukor
- 33 g víz (30 ml)
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg mandula
- 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
- pár csepp folyékony piros vagy rózsaszín ételfesték
- 1 teáskanál szárított rózsa virágzat
Töltelék:
- 5 dkg fehécsoki
- 5 dkg vaj
- 1,5 ek. tejszín
- 8-10 dkg eper
- fél ek. cukor
Elkészítés
Előző nap:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
- A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
- A porcukorhoz adjuk a szárított rózsa virágzatot és átdaráljuk.
- Mikor kihűlt a mandula, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
- Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb mandula szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:
- A folyékony ételfestéket hozzáadjuk a kristálycukorhoz, jól összekeverjük és egy lapos tányéron szétterítjük, hogy ki tudjon száradni. (kicsit össze fog állni a nedvességtől, egy villával könnyedén át lehet törni hogy újra kristályos legyen.) Ha por vagy zselé állagút használunk ezt a lépést kihagyjuk, azt majd a kész masszába tesszük.
Másnap:
- Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne (az enyém a folyékony ételfestékes cukor miatt rózsaszín, ha pasztát vagy port használunk azt nem kell ilyenkor beletenni). Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.
- A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben “klaffogó” hangot ad, az edény széléhez csapódik.
- Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.
- Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet.
- Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.
- Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Most szilikon sütőformát használtam.
- Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
- 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
- Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
- A krémhez a fehércsokit apró darabokra vágjuk.
- A vajjal és a tejszínnel együtt vízgőz fölött felolvasztjuk. Félretesszük, megvárjuk, míg kihűl.
- Az epret aprítógépben ledaráljuk.
- Hozzáadjuk a cukrot és pár perc alatt sűrűre forraljuk (a lényeg, hogy minél jobban elpárologjon a víztartalma, és sűrű, lekváros legyen).
- Ha már szobahőmérsékletűre hűlt az eper is, elkeverjük a fehércsokis krémben.
- Hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen.
- Összeállítjuk a macaronokat: a megdermedt krémet a héjak közé habzsákkal óvatosan betöltjük.
Adrienn
2016. március 23. - 20:27Ez a macaron szemet gyönyörködtető!! Biztos legalább annyira finom is…Imádom a sütijeidet ! 🙂
Vikki
2016. március 24. - 11:02Köszönöm 🙂
Gigi
2016. december 10. - 17:46Sok macaron receptet néztem meg… párat meg is próbáltam…de a tied a nyerő❤