2014. május 23.


Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Torta

Bodzás-epres tartlette

Még mindig bodza, ezúttal lágy mousse formájában, tortácskákba töltve sok-sok friss eperrel. Egy elegáns desszert könnyű, kora nyári ízekkel.

Már egy ideje (nagyjából mióta megvannak a mini formák) izgatták a fantáziámat a tortácskák, csak még nem volt meg a tökéletes töltelék. Most jött el az alkalom: meglett a nagy ötlet, legyen bodzával ízesítve! Elő is  kerültek nyomban a sütőformák és már készült is a legújabb finomság. A tortácskák alja citromos omlós tészta lett, ebbe került a lágy, virágosan édes mousse, a tetejét pedig friss eperdarabok koronázzák. Egy kora nyári, kiülős vacsora tökéletes lezárásaként is el tudom képzelni ezt az édességet. Próbáljátok ki!:)

Epres-bodzás tartlette

Hozzávalók

Tésztához:

  • 12,5 dkg margarin
  • 20 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • fél cs sütőpor (6g)
  • fél cs vaníliás cukor (5g)
  • 1 ek tejföl
  • fél citrom reszelt héja
  • tojásfehérje a kenéshez.

Bodzás mousse:

  • 2 tojás sárgája
  • 4 dkg cukor
  • 1,5 dkg kukorica keményítő
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg vaj
  • 2 dl hideg tejszín
  • 0,5 dl bodza szörp

Zselé:

  • 0,5 dl bodza szörp
  • 0,5 dl víz
  • 4 g zselatin

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit egy nagy tálba tesszük és összegyúrjuk.A tészta hozzávalóit összegyúrjuk
  2. Folpackba csomagoljuk és fél órára betesszük a hűtőbe.
  3. A mousse-hoz először egy főzött krémet készítünk: egy lábasban feltesszük a tejet melegedni.
  4. A tojássárgákat simára keverjük a cukorral és a keményítővel, majd pár kanál meleg tejet adunk hozzá, hogy ne csomósodjon majd össze.A tojások sárgáját simára keverjük a keményítővel
  5. Lassan, kevergetve hozzáadjuk a meleg tejhez.Hozzáadjuk a tejhez
  6. Folyamatosan kevergetve, közepes lángon sűrűre főzzük.A főzött krém
  7. Félrevesszük, és ha egy kicsit hűlt, de még meleg, hozzáadjuk a vajat és simára keverjük.Hozzáadjuk a vajat
  8. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  9. Addig elkészítjük a tortácskák alját: a tésztát 4 egyenlő részre, kinyújtjuk és belesimítjuk a papírral kibélelt formákba.A tésztát belesimítjuk a formába
  10. A formák közepébe a tésztára egy darab sütőpapírt helyezünk, majd megtöltjük rizzsel vagy száraz babbal ez lesz a nehezék, hogy ne púposodjon fel sütés közben és megmaradjon a formája.Vaksütés
  11. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 25-30 perc alatt megsülnek.
  12. Megvárjuk, míg kihűlnek.
  13. A kihűlt főzött krémhez hozzáadjuk a bodza szirupot.
  14. A hideg tejszínből kemény habot verünk, majd beleforgatjuk a főzött krémbe.A tejszínt a főzött krémbe forgatjuk
  15. Az epreket megmossuk kicsumázzuk és feldaraboljuk.Eper
  16. A zselatint elkeverjük a bodzasziruppal s a vízzel és kis lángon, folyamatosan kevergetve felolvasztjuk. Figyeljünk rá, hogy ne forrjon fel! Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  17. Összeállítjuk a sütiket: a tészta kosárkákba simítjuk a krémet.Megtöltjük a tésztákat
  18. Ráhalmozzuk a felkockázott epret, majd meglocsoljuk a kihűlt zselatinnal.Ráhalmozzuk az epret
  19. Betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen a zselé és fogyasztható is.

Epres-bodzás tartlette

Epres-bodzás tartlette

Epres-bodzás tartlette