2014. május 23.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Torta
Bodzás-epres tartlette
Még mindig bodza, ezúttal lágy mousse formájában, tortácskákba töltve sok-sok friss eperrel. Egy elegáns desszert könnyű, kora nyári ízekkel.
Már egy ideje (nagyjából mióta megvannak a mini formák) izgatták a fantáziámat a tortácskák, csak még nem volt meg a tökéletes töltelék. Most jött el az alkalom: meglett a nagy ötlet, legyen bodzával ízesítve! Elő is kerültek nyomban a sütőformák és már készült is a legújabb finomság. A tortácskák alja citromos omlós tészta lett, ebbe került a lágy, virágosan édes mousse, a tetejét pedig friss eperdarabok koronázzák. Egy kora nyári, kiülős vacsora tökéletes lezárásaként is el tudom képzelni ezt az édességet. Próbáljátok ki!:)
Hozzávalók
Tésztához:
- 12,5 dkg margarin
- 20 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- fél cs sütőpor (6g)
- fél cs vaníliás cukor (5g)
- 1 ek tejföl
- fél citrom reszelt héja
- tojásfehérje a kenéshez.
Bodzás mousse:
- 2 tojás sárgája
- 4 dkg cukor
- 1,5 dkg kukorica keményítő
- 2 dl tej
- 2,5 dkg vaj
- 2 dl hideg tejszín
- 0,5 dl bodza szörp
Zselé:
- 0,5 dl bodza szörp
- 0,5 dl víz
- 4 g zselatin
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit egy nagy tálba tesszük és összegyúrjuk.
- Folpackba csomagoljuk és fél órára betesszük a hűtőbe.
- A mousse-hoz először egy főzött krémet készítünk: egy lábasban feltesszük a tejet melegedni.
- A tojássárgákat simára keverjük a cukorral és a keményítővel, majd pár kanál meleg tejet adunk hozzá, hogy ne csomósodjon majd össze.
- Lassan, kevergetve hozzáadjuk a meleg tejhez.
- Folyamatosan kevergetve, közepes lángon sűrűre főzzük.
- Félrevesszük, és ha egy kicsit hűlt, de még meleg, hozzáadjuk a vajat és simára keverjük.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- Addig elkészítjük a tortácskák alját: a tésztát 4 egyenlő részre, kinyújtjuk és belesimítjuk a papírral kibélelt formákba.
- A formák közepébe a tésztára egy darab sütőpapírt helyezünk, majd megtöltjük rizzsel vagy száraz babbal ez lesz a nehezék, hogy ne púposodjon fel sütés közben és megmaradjon a formája.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 25-30 perc alatt megsülnek.
- Megvárjuk, míg kihűlnek.
- A kihűlt főzött krémhez hozzáadjuk a bodza szirupot.
- A hideg tejszínből kemény habot verünk, majd beleforgatjuk a főzött krémbe.
- Az epreket megmossuk kicsumázzuk és feldaraboljuk.
- A zselatint elkeverjük a bodzasziruppal s a vízzel és kis lángon, folyamatosan kevergetve felolvasztjuk. Figyeljünk rá, hogy ne forrjon fel! Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- Összeállítjuk a sütiket: a tészta kosárkákba simítjuk a krémet.
- Ráhalmozzuk a felkockázott epret, majd meglocsoljuk a kihűlt zselatinnal.
- Betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen a zselé és fogyasztható is.