![](https://sutidoboz.hu/wp-content/uploads/2014/05/citrombodza1-768x1024.jpg)
![](https://sutidoboz.hu/wp-content/uploads/2014/05/citrombodza1-768x1024.jpg)
2014. május 9.
Krémes sütik, Muffin - cupcake
Citromos-bodzás muffin
Ez alkalommal egy igazán üde és frissítő finomság készült, méghozzá bodzával. Puha, citromos muffinok bodzás-citromos sziruppal átitatva, amiket lágy, bodzás mascarpone koronáz. Jól hangzik?:)
Végre ismét édeskés bodzaillat lengi be a környékünket és ez az illatfelhő ihlette ezt a sütit. A virágokból készült is egyből házi bodza szirup, és ezt használtam fel a sütiben. A végeredmény pedig egészen friss ízhatás lett, amit az enyhén bodza ízű, krémes mascarpone egészít ki. Nagyszerű kora nyári desszert akár piknikre is az első meleg napsugarak mellé:)
Hozzávalók
Muffin:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 tk. sütőpor
- 1 dl étolaj
- 1 pohár (175 g) natúr joghurt
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek. bodza szörp
Szirup:
- 1 dl bodza szörp
- fél citrom leve és reszelt héja
- 2 ek. méz
Máz:
- 25 dkg mascarpone
- 0,5 dl bodza szörp (ha esetleg íztelennek érezzük, több)
- fél citrom reszelt héja
Pisztácia díszítésnek
Elkészítés
- A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, míg egészen halvány sárga lesz.
- Hozzáadjuk az olajat, a joghurtot és simára keverjük.
- Majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a bodzaszörpöt is.
- A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a tojásos masszához szitáljuk és pár másodperc alatt simára keverjük.
- Papírral kibélelt sütőformába adagoljuk a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25 perc alatt megsülnek.
- Addig elkészítjük a szirupot: a bodzaszörpöt a citromlevet és a mézet összekeverjük, majd elkezdjük melegíteni. Pár percig forraljuk, hogy egy kicsit sűrűsödjön.
- Mikor levettük a tűzről, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és hagyjuk langyosra hűlni.
- A megsült és még langyos muffinok tetejét egy villával több helyen megszurkáljuk, hogy a szirup jól beleivódhasson. Meglocsoljuk őket a sziruppal.
- A krémhez a mascarponét elkeverjük a bodza szörppel.
- Megkenjük a muffinok tetejét a mascarponés krémmel, megszórjuk őket aprított pisztáciával továbbá használhatunk bodzavirágot is dekorációként.
Mariya
2024. november 27. - 00:43Elkészült, kisebb változtatásokkal. Mindegyik közepébe egy kis kanál bodza lekvárt tettem, tetejére is bodzalekvar került mascarpone helyett. Nem túl édes, viszont ízes, finom, puha. Nagyon jó a tésztája. Vendégeknek is nagyon tetszett, ezt biztosan máskor is el fogom készíteni!
Vikki
2024. december 3. - 19:58Nagyon jó ötlet a bodza lekvár! 🙂 Örülök, hogy jól sikerült és ízlett mindenkinek!