2012. július 19.


Sütés nélkül, Krém desszert, Zselé-puding

Rote grütze

A borzalmas német név egy nagyon finom és végtelenül egyszerű gyümölcsös desszertet takar, ami piros bogyós gyümölcsökkel készül. Csakis jó lehet!:)

Bevallom, hogy sose gondoltam volna, hogy a bratwurst-on meg a többi wurst-on kívül édességet is esznek… Van aki ismert bármilyen tipikus német édességet? (a lilatehenes csoki nem játszik). Aztán véletlenül találtam ezt a gyümölcsös édességet és egyből tudtam, hogy ezt muszáj lesz kipróbálni. Még jó, hogy “konyhanémetül” már megtanultam a narancssárga-kék diszkontláncban:D Így sikerült többé-kevésbé kitalálni, mi is kell bele (a többiért köszönet az online szótárnak). Bármilyen piros bogyós gyümölcsöt tehetünk bele (málna, ribizli, eper, szeder, meggy, cseresznye), akár mirelitet is, pont ezért a legjobb, mert bármikor elkészíthető, nem csak így nyáron, amikor ezeknek a gyümölcsöknek szezonja van. Az ezekből készült savanykás, sűrű gyümölcsdesszertet pedig tökéletesen kiegészíti a krémes vaníliás mártás. Tényleg megér egy próbát!

bogyósgyümölcs

Hozzávalók

  • 50 dkg piros bogyós gyümölcs (málna, ribizli, eper, meggy, cseresznye)
  • 5 dkg cukor
  • fél citrom héja
  • 1 fahéjrúd
  • 4-5 egész szegfűszeg
  • 1 ek. keményítő
  • 1,5 dl meggylé (vagy víz)

Vaníliás mártás:

  • 3 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 ek. cukor
  • 20 g vaníliás pudingpor

Elkészítés

  1. A gyümölcsöket a cukorral a fahéjjal, a szegfűszeggel, a vékonyan lehámozott citromhéjjal és a meggylével/vízzel lábasba tesszük és közepes lángon félpuhára főzzük (még látszanak benne egész darab gyümölcsök).Piros bogyós gyümölcsök
  2. A keményítőt egy kis tálban pár kanál gyümölcsről lekanalazott lével simára keverjük, majd hozzáadjuk a gyümölcshöz, átkeverjük és megvárjuk míg besűrűsödik.
  3. Eltávolítjuk a fűszereket és a citromhéjat, majd tálkákba kanalazzuk és megvárjuk míg kicsit hűl.Tálakba kanalazzuk az elkészült rote grütze-t
  4. A vanília mártáshoz a pudingport fél dl tejjel a vaníliás cukorral és a cukorral simára keverjük.
  5. A maradék tejet és a tejszínt felforraljuk, majd kevergetés mellett hozzáadjuk a pudingporos keveréket és sűrűre főzzük.
  6. Mikor már kicsit hűlt, a gyümölcsös réteg tetejére kanalazzuk.Rote grütze

Hidegen és langyosan is fogyasztható. Ebből a mennyiségből 4 adag lesz.