2012. július 19.
Sütés nélkül, Krém desszert, Zselé-puding
Rote grütze
A borzalmas német név egy nagyon finom és végtelenül egyszerű gyümölcsös desszertet takar, ami piros bogyós gyümölcsökkel készül. Csakis jó lehet!:)
Bevallom, hogy sose gondoltam volna, hogy a bratwurst-on meg a többi wurst-on kívül édességet is esznek… Van aki ismert bármilyen tipikus német édességet? (a lilatehenes csoki nem játszik). Aztán véletlenül találtam ezt a gyümölcsös édességet és egyből tudtam, hogy ezt muszáj lesz kipróbálni. Még jó, hogy “konyhanémetül” már megtanultam a narancssárga-kék diszkontláncban:D Így sikerült többé-kevésbé kitalálni, mi is kell bele (a többiért köszönet az online szótárnak). Bármilyen piros bogyós gyümölcsöt tehetünk bele (málna, ribizli, eper, szeder, meggy, cseresznye), akár mirelitet is, pont ezért a legjobb, mert bármikor elkészíthető, nem csak így nyáron, amikor ezeknek a gyümölcsöknek szezonja van. Az ezekből készült savanykás, sűrű gyümölcsdesszertet pedig tökéletesen kiegészíti a krémes vaníliás mártás. Tényleg megér egy próbát!
Hozzávalók
- 50 dkg piros bogyós gyümölcs (málna, ribizli, eper, meggy, cseresznye)
- 5 dkg cukor
- fél citrom héja
- 1 fahéjrúd
- 4-5 egész szegfűszeg
- 1 ek. keményítő
- 1,5 dl meggylé (vagy víz)
Vaníliás mártás:
- 3 dl tej
- 1 dl tejszín
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 ek. cukor
- 20 g vaníliás pudingpor
Elkészítés
- A gyümölcsöket a cukorral a fahéjjal, a szegfűszeggel, a vékonyan lehámozott citromhéjjal és a meggylével/vízzel lábasba tesszük és közepes lángon félpuhára főzzük (még látszanak benne egész darab gyümölcsök).
- A keményítőt egy kis tálban pár kanál gyümölcsről lekanalazott lével simára keverjük, majd hozzáadjuk a gyümölcshöz, átkeverjük és megvárjuk míg besűrűsödik.
- Eltávolítjuk a fűszereket és a citromhéjat, majd tálkákba kanalazzuk és megvárjuk míg kicsit hűl.
- A vanília mártáshoz a pudingport fél dl tejjel a vaníliás cukorral és a cukorral simára keverjük.
- A maradék tejet és a tejszínt felforraljuk, majd kevergetés mellett hozzáadjuk a pudingporos keveréket és sűrűre főzzük.
- Mikor már kicsit hűlt, a gyümölcsös réteg tetejére kanalazzuk.
Hidegen és langyosan is fogyasztható. Ebből a mennyiségből 4 adag lesz.
rita
2012. július 19. - 12:19Rote Grütze nálunk nagy kedvenc! Ha kint járunk mindig hozunk egy-két doboznyit. Leginkább rizskoch mellé szoktuk enni. A kettő együtt mennyei! 🙂
Vikki
2012. július 19. - 12:23úúúú az tuti nagyon finom együtt! Köszi a tippet!:)
kis ildikó
2014. június 9. - 12:18Létezik Grüne Grütze is, ebben kivi, egres , és ki tudja, mi van még…lényeg az, hogy zöld, és ez is nagyon jó.