2012. augusztus 24.
Gyümölcsös sütik, Pite
Nektarinos-szilvás pite
Nem ez lett életem legszebb pitéje, de az íze kárpótolt az apró szépséghibákért. Érett, lédús nektarin és szilva került bele, egy csipet fahéjjal és mézzel, ami sütés közben gyönyörűen rákaramellizálódott. Így lett belőle egy csúnyácska őszies pite:)
Úgy történt, hogy nem sikerült egyformán elosztani a tésztát, így nem tudtam rácsot csinálni a tetejére. Gondoltam, legyen akkor pöttyös pite. Amik aztán persze sütés közben el is deformálódtak:) Na de sebaj, a fahéjas porcukor szépen elfedte azokat a csúnya kis “ragyákat”, amik az ízeken így se tudtak rontani:)
Hozzávalók
Tésztához:
- 12,5 dkg margarin
- 20 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- fél cs sütőpor (6g)
- fél cs vaníliás cukor (5g)
- 1 ek tejföl
- fél citrom reszelt héja
- tojásfehérje a kenéshez
Töltelék:
- 3-4 nagyobb nektarin
- 30 dkg szilva
- 1 kk. őrölt fahéj
- 2 ek. méz
Elkészítés
- A töltelékhez a szilvát és a barackot megmossuk, kimagozzuk és felszeleteljük, majd összekeverjük a mézzel és a fahéjjal.
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk.
- Sütőpapírral kibéleljük a sütőforma alját, oldalát pedig vajjal kikenjük.
- A tésztából egy maréknyit félreteszünk, ebből lesznek a “pöttyök” (1/3-ot, ha rácsot szeretnénk:), a maradékot pedig két folpack közt kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőforma széleit is. (így nem ragad rá se a sodrófára, se a deszkára, és nem is fog eltörni, mikor a formába rakjuk.)
- Ha megfelelő méretűre nyújtottuk, a felső folpack-ot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a formába, beleigazítjuk, majd lehúzzuk róla a másik fóliát is.
- A szilvás-nektarinos tölteléket jól átforgatjuk és a tésztára simítjuk.
- A tetejére a maradék tésztából “pöttyöket” vagy rácsot készítünk.
- Ezután a pitét megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
Fahéjas porcukorral megszórva, langyosan tálaljuk.
Barbi
2012. szeptember 4. - 19:53Szia!
Neked hány centis a piteformád? Az enyémnek azt hiszem, 24 cm az átmérője, így általában kevés bele a tészta… na majd beszerzek egy kisebb formát, azt hiszem, ez lesz a legjobb megoldás. 🙂
Boróka
2013. május 7. - 16:51Most sül!:-D
Fel akartam használni a télire mélyhűtőbe tett szilvát. Ezért olyan 10 percig elősütöttem az alját, és tettem a fahéja-mézes szilva alá egy kis darát (mert a felengedett szilva nagyon nedves). Kíváncsi vagyok az eredményre, bár már így is nagyon ígéretesnek tűnik! Köszönöm a receptet:)
Vikki
2013. május 7. - 19:40Szívesen, remélem ízleni is fog!:)
Boróka
2013. május 14. - 11:48Szuper lett!!:)
Vikki
2013. május 14. - 11:50Örülök, hogy ízlett:)