2019. március 20.
Krémes sütik, Macaron
Narancsvirágos macaron
Boldog Macaron napot!:) Ünnepeld idén is saját készítésű macaronnal, mondjuk ezzel a narancsvirágossal!
A narancsvirágos ízt szintén a Ladurée macaronjai közt kóstoltam először. Ez sajnos nem annak a macaronnak a receptje, de ugyanazt az enyhén narancsos aromájú, édes-virágos ízvilágot képviseli. Igaz, hogy kicsit macerás, nem egy gyorsan összedobható muffin, de ne féljetek nekiállni, az egyetlen titka az egyenletesen sütő sütő;)
Ha esetleg másik ízzel próbálkoznál, ide kattintva megnézheted az összes korábbi macaron receptet.
Hozzávalók
Macaron:
- 10 dkg kristálycukor
- 33 g víz (30 ml)
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg mandula
- 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
- pár csepp narancssárga ételfesték
Töltelék:
- 10 dkg fehércsoki
- 1 dl tejszín
- 5 dkg vaj
- 1 tk. narancsvirág víz
- kevés naranhéj
Elkészítés
Előző nap:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
- A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
- Mikor kihűlt a mandula, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
- Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb mandula szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:
- A töltelékhez a csokit apró darabokra vágjuk, a tejszínnel gőz fölött felolvasztjuk.
- Hozzáadjuk a narancsvirág vizet és egy leheletnyi frissen reszelt narancshéjat és hűtőbe tesszük.
Másnap:
- Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne. Cukorhőmérővel mérve 118 fokosnak kell lennie.
- A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben “klaffogó” hangot ad, az edény széléhez csapódik.
- Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.
- Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet.
- Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.
- Adunk hozzá pár csepp ételfestéket, annyit, hogy barackos pasztellszínű legyen.
- Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Most szilikon sütőformát használtam.
- Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
- 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
- Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
- A krémhez a vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a fehércsokis ganache-t és simára keverjük az egészet.
- Összeállítjuk a macaronokat: az így kapott krémet a héjak közé habzsákkal óvatosan betöltjük.