2019. március 20.


Krémes sütik, Macaron

Narancsvirágos macaron

Boldog Macaron napot!:) Ünnepeld idén is saját készítésű macaronnal, mondjuk ezzel a narancsvirágossal!

A narancsvirágos ízt szintén a Ladurée macaronjai közt kóstoltam először. Ez sajnos nem annak a macaronnak a receptje, de ugyanazt az enyhén narancsos aromájú, édes-virágos ízvilágot képviseli. Igaz, hogy kicsit macerás, nem egy gyorsan összedobható muffin, de ne féljetek nekiállni, az egyetlen titka az egyenletesen sütő sütő;)

Ha esetleg másik ízzel próbálkoznál, ide kattintva megnézheted az összes korábbi macaron receptet.

 

Hozzávalók

Macaron:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 33 g víz (30 ml)
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg mandula
  • 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
  • pár csepp narancssárga ételfesték

Töltelék: 

  • 10 dkg fehércsoki
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • 1 tk. narancsvirág víz
  • kevés naranhéj

Elkészítés

Előző nap:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. Mikor kihűlt a mandula, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  4. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb mandula szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:Mandula+porcukor a macaronhoz
  5. A töltelékhez a csokit apró darabokra vágjuk, a tejszínnel gőz fölött felolvasztjuk.Fehércsoki a kókuszos hólabda minitorta bevonásához
  6. Hozzáadjuk a narancsvirág vizet és egy leheletnyi frissen reszelt narancshéjat és hűtőbe tesszük.

Másnap:

  1. Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne. Cukorhőmérővel mérve 118 fokosnak kell lennie.
  2. A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben “klaffogó” hangot ad, az edény széléhez csapódik.Tojásfehérje hab a macaronhoz
  3. Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.
  4. Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet.Beleforgatjuk a mandulát a tojásfehérje habba
  5. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.
  6. Adunk hozzá pár csepp ételfestéket, annyit, hogy barackos pasztellszínű legyen.Narancsvirágos macaron alapja
  7. Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Most szilikon sütőformát használtam.Macaron pihentetése
  8. Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
  9. 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
  10. Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
  11. A krémhez a vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a fehércsokis ganache-t és simára keverjük az egészet.
  12. Összeállítjuk a macaronokat: az így kapott krémet a héjak közé habzsákkal óvatosan betöltjük.Narancsvirágos macaron összeállítása

Narancsvirágos macaron