2015. augusztus 7.
Krémes sütik, Sajttorta
Mojito sajttorta sütés nélkül
Ebben a melegben nincs is jobb, mint egy pohár friss mentával és citrommal készült frissítő. Ez a friss, mentás-citromos sajttorta a tökéletes ellenszer a hőségre, ugyanis még sütni sem kell!
Elsőre talán kicsit bizarrnak tűnhet ez az ízkombináció egy sajttortában, de a végeredmény tényleg egy nagyon kellemes, nyári ízvilág lesz. Ne sajnáljátok belőle a mentát, attól lesz ugyanis igazán frissítő ez a süti!
Hozzávalók
Kekszes alap:
- 20 dkg darált keksz (lehet háztartási is, vagy teljes kiőrlésű)
- 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
Krémsajtos réteg:
- 2 tábla fehér csoki (20 dkg)
- 2 dl tejszín
- 25 dkg mascarpone
- 20 dkg natúr krémsajt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
Mentás réteg:
- 1,5 dl víz
- 5 dkg cukor
- 3 púpos tk. kukorica keményítő
- 1/4 citrom leve
- nagyon nagy maréknyi friss menta
- pár csepp zöld ételfesték
Elkészítés
- Elkészítjük a mentás szószt: a keményítőt kevés vízzel csomómentesre keverjük.
- Egy lábasban a vizet a cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a keményítőt és a citrom levét és sűrűre főzzük.
- Félrevesszük, megvárjuk, míg egy kicsit hűl, majd adunk hozzá kevés zöld ételfestéket. (először egy külön tálban kevertem hozzá, mert zselét használtam, és nehogy csomós maradjon)
- A mentát felaprítjuk és a langyos szószhoz adjuk, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- A kekszes alaphoz egy nagy tálban a darált kekszet összemorzsoljuk az olvasztott vajjal/margarinnal.
- Sütőpapírral kibélelt tortaforma aljába nyomkodjuk és betesszük a hűtőbe, míg el nem készül a krém.
- Elkészítjük a krémsajtos tölteléket: először a fehércsokit apróra daraboljuk.
- Gőz fölött a tejszínnel elkezdjük melegíteni.
- Mikor már szinte teljesen homogén, csak pár darabka látszik, levesszük a gőzről és pár percig még kevergetjük, hogy elolvadjanak (a fehér csoki nagyon könnyen megég, ezért a mikrós megoldást nem javaslom…). Megvárjuk, míg kihűl.
- A krémsajtos réteghez a hozzávalókat az olvasztott fehércsokival simára keverjük.
- Elővesszük a hűtőből a kekszes alapot és egyenletesen rásimítjuk a krémsajtot.
- A mentás szószt foltokban rákanalazzuk és egy tompa késsel összemárványosítjuk.
- Egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Andi
2023. június 10. - 21:55Szia. Ehhez mekkora méretű formát használtál? 🙂
Vikki
2023. június 11. - 10:08Szia,
kb. 20-22 cm átmérőjű volt a forma, már nem emlékszem pontosan, hogy melyiket használtam.
Andi
2023. június 10. - 21:57Illetve még annyi a kérdés hogy a tejszínt előtte fel kell verni? 🙂
Vikki
2023. június 11. - 10:10Nem, a tejszínnel kell felfolvasztani a csokit, ahogy a leírásban szerepel.