

2020. december 11.
Sütés nélkül
Mézeskalács fudge
Nem baj, ha nem vagy konyhatündér, ezt a mézeskalácsos édességet tényleg bárki el tudja készíteni! Még sütni sem kell 😉
Van azért pár dolog, amire oda kell figyelni, hogy tényleg jól sikerüljön, ilyen például a fehér csoki olvasztása. Nagyon apróra kell darabold, hogy gyorsan felolvadjon és esélye se legyen megégni. Pár perc melegítés után el is nyeri a végleges állagát és mehet a formába mindkét réteg, pár óra hűtés után pedig már díszítheted és csomagolhatod is a saját készítésű, gluténmentes finomságot! 🎁✨❄️
Hozzávalók
- 20 dkg cukrozott sűrített tej
- 30 dkg fehér csoki
- 1 ek. méz
- 2 dkg vaj
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1/2 tk. őrölt gyömbér
- 1/4 tk. szerecsendió
- 1/4 tk. szegfűbors
Elkészítés
- A fehércsokit apróra vágjuk. Kb. 5 dkg-ot félreteszünk.
- A maradékot a sűrített tejjel és a vajjal folyamatos kevergetés mellett közepes lángon elkezdjük melegíteni, amíg teljesen homogén lesz.
- Egy masszív masszát fogunk kapni.
- A masszát elfelezzük.
- Folpack-al bélelt formába nyomkodjuk az egyik felét.
- A másik feléhez hozzáadjuk a fűszereket és a mézet és tovább melegítjük, hogy teljesen elkeveredjen (ha szükséges, kevés vajat adhatunk hozzá még).
- A fehér rétegre simítjuk.
- Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen
- Másnap felkockázzuk, díszíthetjük szórócukorral is. Érdemes hűvös helyen tárolni fogyasztásig.
Máté
2024. november 27. - 10:19Szia! Nem hiányzik valami a receptből? Az enyém egyáltalán nem lett olyan sűrű massza, mint ami a 2. képen látható. Már nem mertem tovább melegiteni mert legalacsonyabb lángon is kezdett megégni. :/ Plusz a második rétegbe hiába kevertem bele a fűszereket, kb. ugyannyira vilagos maradt, mint a fűszer nélküli (nálad egészen sötét). Most épp a hutoben pihen, meglátjuk milyen lesz…
Az elején írtad, hogy vegyünk kb 5 dk csokit külön, de utána ez sehol nem kerül megint elő. Ezt hol kéne megint beletenni?
Vikki
2024. december 3. - 19:56Szia,
arra tudok gondolni, hogy a sűrített tejből esetleg nem a hígabb változatot használtad hozzá? A hagyományos, sűrű, tubusos sűrített tej hamar megkaramellizálódik, az sűrítette be igazából az enyémet is. A barna rész a fahéjtól lett ilyen színű, előfordulhat, hogy amit használtam, sötétebb fajta volt, mint ami a tiédbe került, de ez igazából nem ront rajta 🙂 Más színezék nem volt benne 🙂
A félretett csoki a barna rétegbe került, ahogy a fázis fotón is látszik, ez sűríti vissza majd, mivel került hozzá itt még méz is.