2014. március 28.
Sütés nélkül, Krémes sütik, Édesség - bonbon
Csokis-kókuszos fudge
Készítettetek már otthon karamellát? Nekem ez volt az első próbálkozás, mert szerettem volna egy új ízt kihozni belőle. A csoki-kókusz részemről magában is verhetetlen kombináció, hát még ha lágy karamell is társul hozzá…:)
Rendkívül egyszerű, egy dologra kell azonban nagyon odafigyelni: ne égjen meg! Nekem az elején, kb 2 perc után megkapta kicsit, annak ellenére, hogy alacsony lángon főztem. Igen, a másik dolog pedig a főzési idő: mindenképp be kell tartani, különben a végeredmény kanalazós lesz. Úgy is finom, de azért mégiscsak kis kockákra vágva az igazi:) Nagyszerű ajándékötletnek is, ugyanis az íze garantáltan egyedi lesz: nagyon csokis, nagyon karamelles, ropogós kókusz darabokkal…:)
Hozzávalók
- 15 dkg sűrített tej
- 5 dkg cukor
- 3 dkg méz
- 4 dkg vaj
- 2 késhegynyi szódabikarbóna
- 6 dkg étcsoki
- kandírozot kókusz kockák
Elkészítés
- A sűrített tejet, a cukrot, a mézet, a vajat és a szódabikarbónát egy lábasban alacsony lángon kevergetve elkezdjük melegíteni. Fontos, hogy ne forrjon a massza, míg a cukor el nem olvadt teljesen! (kb. 8-10 perc)
- Ha elolvadt a cukor, nagyobbra vesszük a főfokot és folyamatos keverés mellett addig főzzük a masszát, míg az fehéresből barnás-karamelles színűre vált, besűrűsödik, és kevergetés közben elválik az edény falától (kb. 6 perc)
- Pár percet hagyjuk hűlni, majd belekeverjük a csokit.
- Ha a csoki elolvadt, sütőpapírral bélelt formába ötjük (az enyém kb 10×15 cm-es volt)
- Ha egy kicsit dermedt, megszórjuk apróra vágott kókuszdarabkákkal.
- Ezután betesszük a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen, majd felkockázzuk.
Ajándéknak is kitűnő:)