2013. február 20.
Kelt tészták, Sós sütik, Tekercs - csiga
Mediterrán paradicsomos csiga
Szándékosan nem a pizzás csiga nevet adtam neki, ugyanis nem bolti vacak pizzakrém van benne, aminek nem sok köze van se a paradicsomhoz se a pizzához, hanem házi készítésű, villámgyors fűszeres paradicsommártás.
Ez a csiga a múltkori karamellás sós változata. Mint ahogy már ott is említettem, nagyon szeretem a csigákat, főleg azokat, amik valami új ízt tartogatnak. Persze a kakaóssal sincs semmi baj, de most inkább sósat akartam készíteni és innen jött a mediterrán fűszeres csiga ötlete. Úgyhogy készítettem egy egyszerű paradicsom szószt, a tésztába pedig provance-i fűszerkeverék került. Aki szintén kedveli ezt az ízvilágot, biztosan nem fog csalódni most se, hogy kelt tésztába ágyazva találja meg. Aki pedig a bolti pizzás csigát szereti, az garantáltan imádni fogja!
Hozzávalók
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 1,5 dkg élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 1 kk. cukor
- 1 tojássárgája
- 1 tk. só
- 1 kk. provance-i fűszerkeverék (bazsalikom, oregano, kakukkfű, levendula virág)
- 5 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
- 1 dl passzírozott paradicsom (passata)
- egy kisebb hagyma fele felkockázva
- fél kk. kakukkfű
- fél kk. bazsalikom
- fél kk. oregano
- só
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. olíva olaj
- 5 dkg keményebb fajta sajt (pl. parmezán, de más is jó)
kristályos tengeri só a tetejére (elhagyható)
1 tojás sárgája a kenéshez
Elkészítés
- A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik.
- Ekkor hozzáadjuk a maradék tejet, a tojás sárgáját, a sót és a fűszerkeveréket és lágy tésztává gyúrjuk.
- Ha már a tészta összeállt, hozzáöntjük az olvasztott vajat és ezt is beledolgozzuk.
- Langyos helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
- Amíg a tészta kel, elkészítjük a paradicsomos szószt: a hagymát felkockázzuk és 1 ek. olivaolajon üvegesre pároljuk.
- Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot, a fűszereket, megsózzuk és néha átkeverve közepes lángon 5-8 percig főzzük.
- A végén hozzányomjuk a fokhagymát, 1-2 percig még főzzük és félrevesszük, megvárjuk, míg kihűl.
- Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk.
- A tészta egyik oldalát megkenjük a paradicsomos szósszal (ne túl vastagon, mert akkor ki fog folyni formázáskor) és ráreszeljük a sajtot.
- Ráhajtjuk a tészta másik felét, óvatosan átsodorjuk és a rövidebbik oldalán kb. 2 cm vastag csíkokra vágjuk.
- Az így kapott tésztacsíkokat két végén megfogva ellentétes irányba többször megcsavarjuk. Így kell kinéznie:
- A csavart rudakat ezután sütőpapírral bélelt sütőlapon csiga alakban feltekerjük.
- 15 percig pihentetjük, majd megkenjük őket kevés vízzel felhígított tojássárgájával a tetejüket pedig megszórjuk tengeri sóval (elhagyható).
- 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsülnek.
Zizu
2013. március 16. - 14:16Kedves Vikki!
Jelentem én kipróbáltam ezt a recepted (is)! Nagyon fincsi lett, csak az volt vele a baj, hogy keveset készítettem belőle! 🙂 4 főre tuti hogy dupla adaggal csinálom legközelebb! Semmi köze ennek a bolti “pizzás” csigához! Köszi!!
Vikki
2013. március 16. - 14:26Szia Zizu!
Örülök, hogy neked is ez a változat ízlett inkább, mint a bolti:)
Szandra
2013. december 5. - 18:08Valami fantasztikusan ügyes és kreatív vagy!Öröm olvasni,nézni minden bejegyzést!Gratulálok a bloghoz!Ritka igényes!
Vikki
2013. december 5. - 21:51Köszönöm szépen:) Örülök, hogy tetszenek a receptjeim, remélem sokat kipróbálsz majd és az ízek is meggyőznek majd 🙂
Panniii
2015. január 4. - 18:57Most sült ki és nagyon nagyon finom lett!!!!! 🙂