2012. március 4.


Krémes sütik, Muffin - cupcake

Csokis-kókuszos cupcake

Egy újabb krémes muffin, ami ezúttal kókuszos krémmel készült. És ezt is egy csoki ihlette, bár összességében szerintem már csak a puha piskóta miatt is sokkal jobb, mint a papírba csomagolt változat.

A kókuszos krémet ez alkalommal házi “kókusztejből” készítettem (recept itt), mert nem tudtam sehol beszerezni valódi kókusztejet. (Igen, ilyen is van, van hogy “ideiglenes készlethiány” cimke fogad a polcon…). Már több alkalommal is használtam a házi változatot, mert többször is jártam ugyanígy. Persze több itthon készítős változatát is próbáltam, de ez vált be legjobban krémek készítéséhez. A muffin maga egy puha kakaós piskóta, amit ropogós csokiréteg fed, majd egy jó nagy adag kókuszkrém került a tetejére. Na meg még egy kevés csoki, csak hogy teljes legyen:)

Hozzávalók

Muffinhoz:

  • 10 dkg liszt
  • 2 dkg holland kakaó
  • fél kk. sütőpor
  • csipet só
  • 4 tojás
  • 12 dkg cukor

Krémhez:

  • 2,5 dl házi kókusztej
  • 2 dl tej
  • (VAGY: a két fenti helyett 4 dl konzerv kókusztej)
  • 2 ek cukor
  • 1 cs tejszínes pudingpor (40g)
  • 7 dkg vaj
  • kókuszreszelék ízlés szerint

Bevonáshoz:

5 dkg étcsoki

Elkészítés

  1. A muffinokhoz a tojásokat szétválasztjuk: a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgákhoz pedig hozzáadjuk a cukrot és fehéredésig keverjük.
  2. A liszthez hozzáadjuk a kakaót a sütőport és a lisztet.
  3. A fehérjehabot óvatosan beleforgatjuk a cukros tojássárgájába, majd hozzászitáljuk a lisztet és simára keverjük.
  4. A tésztát egyenlően szétosztjuk a papírral bélelt muffin formákban és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
  5. Amíg megsül, elkészítjük a krémet: a kókusztejet a tej felével egy lábasba öntjük, és elkezdjük melegíteni. (Dobozos kókusztej esetén annak 2/3-át kezdjük el melegíteni.)Házi kókusztej
  6. A maradék kb. fél dl tejjel (VAGY 1/3 kókusztejjel) simára keverjük a pudingport és a cukrot.
  7. Mikor már forr a kókuszos tej, hozzáadjuk a pudingos tejet, és sűrűsödésig főzzük, majd kihűtjük.
  8. A margarint robotgéppel habosra keverjük, és a kihűlt pudinggal és ízlés szerinti mennyiségű kókuszreszelékkel sima krémmé keverjük.Csoki & kókusz
  9. Mikor a muffinok kihűltek, a bevonáshoz gőz fölött felolvasztjuk az étcsokit és a muffinok tetejét belemártjuk.
  10. 15 percre betesszük őket a hűtőbe, hogy a csoki megszilárduljon, majd a tetejükre halmozzuk a kókuszos krémet.Csokis-kókuszos muffin

A tetejüket csokival és kókuszreszelékkel díszítjük, majd egy pár órára betesszük a hűtőbe, hogy a  krém is megdermedjen.