2012. március 4.
Krémes sütik, Muffin - cupcake
Csokis-kókuszos cupcake
Egy újabb krémes muffin, ami ezúttal kókuszos krémmel készült. És ezt is egy csoki ihlette, bár összességében szerintem már csak a puha piskóta miatt is sokkal jobb, mint a papírba csomagolt változat.
A kókuszos krémet ez alkalommal házi “kókusztejből” készítettem (recept itt), mert nem tudtam sehol beszerezni valódi kókusztejet. (Igen, ilyen is van, van hogy “ideiglenes készlethiány” cimke fogad a polcon…). Már több alkalommal is használtam a házi változatot, mert többször is jártam ugyanígy. Persze több itthon készítős változatát is próbáltam, de ez vált be legjobban krémek készítéséhez. A muffin maga egy puha kakaós piskóta, amit ropogós csokiréteg fed, majd egy jó nagy adag kókuszkrém került a tetejére. Na meg még egy kevés csoki, csak hogy teljes legyen:)
Hozzávalók
Muffinhoz:
- 10 dkg liszt
- 2 dkg holland kakaó
- fél kk. sütőpor
- csipet só
- 4 tojás
- 12 dkg cukor
Krémhez:
- 2,5 dl házi kókusztej
- 2 dl tej
- (VAGY: a két fenti helyett 4 dl konzerv kókusztej)
- 2 ek cukor
- 1 cs tejszínes pudingpor (40g)
- 7 dkg vaj
- kókuszreszelék ízlés szerint
Bevonáshoz:
5 dkg étcsoki
Elkészítés
- A muffinokhoz a tojásokat szétválasztjuk: a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgákhoz pedig hozzáadjuk a cukrot és fehéredésig keverjük.
- A liszthez hozzáadjuk a kakaót a sütőport és a lisztet.
- A fehérjehabot óvatosan beleforgatjuk a cukros tojássárgájába, majd hozzászitáljuk a lisztet és simára keverjük.
- A tésztát egyenlően szétosztjuk a papírral bélelt muffin formákban és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
- Amíg megsül, elkészítjük a krémet: a kókusztejet a tej felével egy lábasba öntjük, és elkezdjük melegíteni. (Dobozos kókusztej esetén annak 2/3-át kezdjük el melegíteni.)
- A maradék kb. fél dl tejjel (VAGY 1/3 kókusztejjel) simára keverjük a pudingport és a cukrot.
- Mikor már forr a kókuszos tej, hozzáadjuk a pudingos tejet, és sűrűsödésig főzzük, majd kihűtjük.
- A margarint robotgéppel habosra keverjük, és a kihűlt pudinggal és ízlés szerinti mennyiségű kókuszreszelékkel sima krémmé keverjük.
- Mikor a muffinok kihűltek, a bevonáshoz gőz fölött felolvasztjuk az étcsokit és a muffinok tetejét belemártjuk.
- 15 percre betesszük őket a hűtőbe, hogy a csoki megszilárduljon, majd a tetejükre halmozzuk a kókuszos krémet.
A tetejüket csokival és kókuszreszelékkel díszítjük, majd egy pár órára betesszük a hűtőbe, hogy a krém is megdermedjen.