2014. április 25.


Kelt tészták, Kalács

Citromos-levendulás kalács

Hogy álltok a kalács sütéssel? Ezt az igazi “aromaterápiás” csodát húsvétra sütöttem, illatos levendulával fűszerezve, amit a zamatos citromos töltelék tett igazán harmonikussá. És persze nem mehetünk el szó nélkül a sütés alatti illatfelhő mellett sem…:)

A levendula még mindig az egyik nagy kedvencem, így idén a húsvéti kalácsot ezzel készítettem. A levendulától illatozó tészta kívül ropogós, belül pedig tömör és nagyon puha lett, a kalács belsejében pedig zamatos citromos krém örvények lapulnak meg. Sütés közben pedig igazi aromaterápia, ami így az ízlelőbimbók és a látvány mellett orrunkat is kényezteti:) Próbáljátok ki bátran!

Citromos-levendulás kalács

Hozzávalók

Tészta:

  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 kk. cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 10 dkg méz
  • 2 púpos tk. szárított levendula virág
  • 3 ek. olaj
  • 1 nagy citrom reszelt héja

Töltelék (Lemon curd):

  • 1 citrom leve és héja
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1,5 dkg vaj

1 tojás fehérje a kenéshez, porcukor a szóráshoz

Elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. A többi hozzávalót egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt és a robotgép dagasztókarjával pár perc alatt ruganyos tésztát dagasztunk belőle.A hozzávalók
  3. Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük.Kelesztés előtt
  4. Amíg kel, elkészítjük a tölteléknek való lemon curd-öt: a citromot nagyon alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk és egy lábasra passzoló edénybe tesszük a cukorral együtt, ahol gőz fölött elkezdjük melegíteni, míg a cukor el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat és megvárjuk, míg elolvad és levesszük a gőzről.A vajat a sziruphoz adjuk
  5. Kicsit várunk vele, hogy ne legyen nagyon forró és hozzákeverjük a felvert tojást. Visszatesszük a gőz fölé, ahol folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Olyan lesz az állaga, mint egy mártásnak.Hozzáadjuk a tojást
  6. Miután megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk és átgyúrjuk, majd 2 egyenlő részre osztjuk, amit egyenként kinyújtunk.
  7. Megkenjük az elsőt a mártás felével, majd szorosan feltekerjük.Megkenjük a mártással és feltekerjük
  8. Ugyanígy járunk el a másik tésztabucival is.
  9. Az így kapott két tekercset sütőpapír fölött egymással összecsavarjuk, majd a papírral együtt átemeljük a kenyérsütő formába (így biztosan nem csúszik majd szét).A tésztatekercseket összecsavarjuk egymással
  10. (A megmaradt citromos krémet a tekercsek közé kentem, csak hogy ne vesszen kárba) A tetejét megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével és megszórjuk porcukorral. Irány a sütő
  11. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 30 perc alatt szép pirosra sül.

Citromos-levendulás kalács

A szelet:)

Citromos-levendulás kalács