

2014. április 25.
Kelt tészták, Kalács
Citromos-levendulás kalács
Hogy álltok a kalács sütéssel? Ezt az igazi “aromaterápiás” csodát húsvétra sütöttem, illatos levendulával fűszerezve, amit a zamatos citromos töltelék tett igazán harmonikussá. És persze nem mehetünk el szó nélkül a sütés alatti illatfelhő mellett sem…:)
A levendula még mindig az egyik nagy kedvencem, így idén a húsvéti kalácsot ezzel készítettem. A levendulától illatozó tészta kívül ropogós, belül pedig tömör és nagyon puha lett, a kalács belsejében pedig zamatos citromos krém örvények lapulnak meg. Sütés közben pedig igazi aromaterápia, ami így az ízlelőbimbók és a látvány mellett orrunkat is kényezteti:) Próbáljátok ki bátran!
Hozzávalók
Tészta:
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 kk. cukor
- 50 dkg finomliszt
- csipet só
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- 10 dkg méz
- 2 púpos tk. szárított levendula virág
- 3 ek. olaj
- 1 nagy citrom reszelt héja
Töltelék (Lemon curd):
- 1 citrom leve és héja
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- 1,5 dkg vaj
1 tojás fehérje a kenéshez, porcukor a szóráshoz
Elkészítés
- A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felhabosodik.
- A többi hozzávalót egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt és a robotgép dagasztókarjával pár perc alatt ruganyos tésztát dagasztunk belőle.
- Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük.
- Amíg kel, elkészítjük a tölteléknek való lemon curd-öt: a citromot nagyon alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk és egy lábasra passzoló edénybe tesszük a cukorral együtt, ahol gőz fölött elkezdjük melegíteni, míg a cukor el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat és megvárjuk, míg elolvad és levesszük a gőzről.
- Kicsit várunk vele, hogy ne legyen nagyon forró és hozzákeverjük a felvert tojást. Visszatesszük a gőz fölé, ahol folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Olyan lesz az állaga, mint egy mártásnak.
- Miután megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk és átgyúrjuk, majd 2 egyenlő részre osztjuk, amit egyenként kinyújtunk.
- Megkenjük az elsőt a mártás felével, majd szorosan feltekerjük.
- Ugyanígy járunk el a másik tésztabucival is.
- Az így kapott két tekercset sütőpapír fölött egymással összecsavarjuk, majd a papírral együtt átemeljük a kenyérsütő formába (így biztosan nem csúszik majd szét).
- (A megmaradt citromos krémet a tekercsek közé kentem, csak hogy ne vesszen kárba) A tetejét megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével és megszórjuk porcukorral.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 30 perc alatt szép pirosra sül.
A szelet:)
amadea
2015. április 5. - 19:41Ez a legfantasztikusabb kalács, amit valaha készítettem/ ettem! A levendula és a citrom tökéletes páros! Köszönöm a receptet. Ez a kedvenc. Nálam kimaradt a citromos mártásból és a kész kaláccsal mártogatva ettük. Levendula imádóknak kötelező recept a klasszikus levendulás keksz és szörp mellé!