2018. március 20.


Krémes sütik, Macaron

Citromos-kamillás macaron

Boldog macaron napot mindenkinek!:) Idén ünnepeljétek saját készítésű finomsággal, mondjuk ezzel a citromos-kamillás változattal!

Ezeket a desszerteket szerintem igenis a töltelék adja el. Ha nincs karakteres íze, csak édes, értelmetlen az egész. Én most egy kamillával ízesített citromkrémet készítettem hozzá, de ha nem vagytok elég bátrak a “virágos” kombinációhoz, a virágzatot elhagyva, csak citrommal is készíthetitek, vagy válogathattok a finomabbnál-finomabb ízkombinációkból ide kattintva. A kamillától kicsit teára emlékeztet a töltelék íze, kicsit sem tolakodó, enyhén érezhető csak a citrom mellett, mégis különlegessé teszi ezt a macaront.

Macerás, tudom, de mondjátok, hogy nem éri meg a szépséges végeredmény…

 

Hozzávalók

Macaron:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 33 g víz (30 ml)
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg mandula
  • 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
  • pár csepp folyékony sárga ételfesték

Töltelék:

  • 1 nagyobb citrom
  • 7,5 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 dl kamilla forrázat
  • 0,8 dl kifacsart citromlé
  • 12,5 dkg vaj

Elkészítés

Előző nap:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. Mikor kihűlt a mandula, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  4. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb mandula szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:Darált mandula macaronhoz
  5. A folyékony ételfestéket hozzáadjuk a kristálycukorhoz, jól összekeverjük és egy lapos tányéron szétterítjük, hogy ki tudjon száradni. (kicsit össze fog állni a nedvességtől, egy villával könnyedén át lehet törni hogy újra kristályos legyen.) Ha por vagy zselé állagút használunk ezt a lépést kihagyjuk, azt majd a kész masszába tesszük.
  6. A töltelékhez először elkészítjük a kamillás főzetet: ehhez 1 evőkanálnyi kamilla virágzatot leforrázunk 1 dl vízzel, hagyjuk ázni, míg szobahőmérsékletűre hűl és leszűrjük.Kamilla virágzat
  7. A citrom kifacsart levét, a citrom héjat a tojásokat , a cukrot és a kamillás főzetet tűzálló tálban összekeverjük.Citromos-kamillás krém készítése
  8. Az egészet gőz fölött sűrűre főzzük.Citromos-kamillás krém készítése
  9. Megvárjuk, míg szobahőmérsékletűre hűl és a vajat apró kockánként beleturmixoljuk.Citromos-kamillás krém készítése
  10. Az így kapott krémet felhasználásig hűtőben dermesztjük.

Másnap:

  1. Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne (az enyém a folyékony ételfestékes cukor miatt sárga színű, ha pasztát vagy port használunk azt nem kell ilyenkor beletenni). Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.Macaron készítése
  2. A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben “klaffogó” hangot ad, az edény széléhez csapódik.Macaron készítése
  3. Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.
  4. Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet.Macaron készítése
  5. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.Macaron készítése
  6. Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Most szilikon sütőformát használtam.Macaron pihentetése sütés előtt
  7. Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
  8. 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
  9. Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
  10. Összeállítjuk a macaronokat: a megdermedt krémet habzsákkal óvatosan betöltjük a héjak közé.Citromos-kamillás macaron összeállítása