2014. április 4.
Gyümölcsös sütik, Pite
Almás pite Gruyére sajttal
A klasszikus finomság egy újabb változata: most a puha, omlós tészta került ízesítésre, mégpedig karakteres ízű érett sajttal. Ez a kissé furcsa párosítás azonban ne riasszon el senki, remekül harmonizálnak egymással:)
Nagyon régóta kerestem már mindenhol Gruyere sajtot, pont azért, hogy ez a pite elkészülhessen, így hát amikor hétvégén a piacon belefutottam az egyik sajtárusnál, nem is volt kérdés, hogy itt az idő, elkészülhet végre A pite:) Ennek a pitének az ötlete azonban nem tőlem származik, hanem az egyik régi kedvenc sorozatom, a Pushing Daisies öröksége. A sorozat egyik főszereplője, Chuck készítette rendszeresen ezt a különleges pitét nagynénéinek, némi antidepresszánssal megbolondítva. Hát, szerintem nem kell bele ilyesmi egyáltalán, magában is jobb kedvre derít az íze:) A kissé savanykás alma ugyanis remekül passzol az érett sajthoz, egyedi ízkombinációt adva. A sorozat rajongóinak kötelező elkészíteni, aki pedig nem ismerte korábban, annak pedig sütés után megnézni:)
Hozzávalók
Tészta: (4 mini pitéhez vagy egy normál méretűhöz)
- 25 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 3 dkg zsír
- 3 dkg porcukor
- 0,5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kk kristálycukor
- 1 kisebb méretű tojás
- 5 dkg Gruyére sajt
Töltelék:
- 60 dkg savanykás alma (idared)
- 3 ek. cukor
- 2 púpos tk. kukorica keményítő
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 ek. citromlé
Tetejére:
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
- A kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, a sajtot és összegyúrjuk.
- Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.
- A töltelékhez az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és aprítógépben felaprítjuk (vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük). Meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a keményítőt és elkeverjük.
- A pihentetés után a tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, az egyik gombócot két folpack közt akkorára nyújtjuk, hogy a piteforma szélét is ki tudjuk bélelni vele.
- A felső folpack-ot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a tésztát a piteformába belenyomkodjuk, majd a másik folpack-ot is eltávolítjuk. Rákanalazzuk az almát, elsimítjuk.
- Egy másik gombócot kinyújtunk, közepét kiszúrjuk és rányomkodjuk a formában lévő pite tetejére.
- Megkenjük tojással és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20-25 perc alatt szép pirosra sül.