2019. február 1.


Kelt tészták, Tekercs - csiga

Chai fűszeres csiga

Nagyon fűszeres, nagyon puha és a kedvenc kávéd/teád új legjobb barátja lesz ez a csiga;)

A fahéjas csiga személyes nagy kedvencem, természetesen jó sok töltelékkel, ami szépen körbekaramellizálódik a sütés során. Ugyanezt a belül vattaszerűen puha, kívül a karamellizálódott cukortól ropogós élményt nyújtja ez a csiga is, csak egy “kis” csavarral: a fahéj mellett került még bele pár fűszer, amik együtt a másik nagy kedvenc, a chai latte ízesítőjeként is szolgálnak. És hogy minél több ropogós réteg legyen, a formázás sem a klasszikus csiga lett, hanem ez a csavart-csomós forma. Nem is olyan bonyolult ám, amilyennek látszik, nézzétek:)

 

Hozzávalók

(6 db-hoz)

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj

Töltelékhez: 

  • chai fűszerkeverék
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor

Chai fűszerkeverék: 

  • 2 ek. őrölt fahéj
  • 1,5 ek. őrölt gyömbér
  • 2 tk. őrölt kardamom
  • 1/3 tk. őrölt szerecsendió
  • 1/3 tk. őrölt szegfűszeg
  • csipet őrölt színes bors

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 0,5 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ilyennek kell lennie:Élesztő
  2. Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára dagasztjuk.
  3. Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat. Végeredményként egy lágy, fényes tésztát kapunk. Chai fűszeres csiga készítése
  4. Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)Chai fűszeres csiga tésztája
  5. A töltelékhez először elkészítjük a fűszerkeveréket: kimérjük az őrölt fűszereket és alaposan összekeverjük.Chai fűszerkeverék
  6. A porcukrot átszitáljuk, majd hozzáadjuk a fűszerkeveréket.
  7. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, hengert formázunk belőle, amit először elfelezünk, majd a két felet további 3-3 részre osztjuk, hogy 6 egyforma tésztabucink legyen.
  8. A bucikat egyenként enyhén lisztezett felületen kb. 10×15 cm-es téglalappá nyútjuk, majd megkenjük olvasztott vajjal és vastagon megszórjuk a fűszeres porcukorral.Chai fűszeres csiga formázása
  9. Ezután rövidebb oldala mentén szorosan feltekerjük.
  10. Az így kapott tekercs egyik végétől kb. 2 cm-rel éles késsel középen félbevágjuk.Chai fűszeres csiga formázása
  11. Az így kapott két szálat kissé kifordítjuk és egymással keresztezve összecsavarjuk.Chai fűszeres csiga formázása
  12. A tekercsből kört formálunk és két végét átbújtatjuk egymás fölött, mintha csomót szeretnénk kötni rá.Chai fűszeres csiga formázása
  13. Az így kapott kis koszorúkat sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk és további 20 percet kelesztjük.
  14. Sütés előtt átkenjük a megmaradt olvasztott vajjal, majd 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol 25 perc alatt pirosra sülnek.Chai fűszeres csiga formázása
  15. Miután kivettük a sütőből, még melegen ismét átkenjük a maradék olvasztott vajjal, így sokkal puhább marad a tészta.

Chai fűszeres csiga