2013. február 20.


Kelt tészták, Sós sütik, Tekercs - csiga

Mediterrán paradicsomos csiga

Szándékosan nem a pizzás csiga nevet adtam neki, ugyanis nem bolti vacak pizzakrém van benne, aminek nem sok köze van se a paradicsomhoz se a pizzához, hanem házi készítésű, villámgyors fűszeres paradicsommártás.

Ez a csiga a múltkori karamellás sós változata. Mint ahogy már ott is említettem, nagyon szeretem a csigákat, főleg azokat, amik valami új ízt tartogatnak. Persze a kakaóssal sincs semmi baj, de most inkább sósat akartam készíteni és innen jött a mediterrán fűszeres csiga ötlete. Úgyhogy készítettem egy egyszerű paradicsom szószt, a tésztába pedig provance-i fűszerkeverék került. Aki szintén kedveli ezt az ízvilágot, biztosan nem fog csalódni most se, hogy kelt tésztába ágyazva találja meg. Aki pedig a bolti pizzás csigát szereti, az garantáltan imádni fogja!

Mediterrán paradicsomos csiga

Hozzávalók

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 kk. cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 tk. só
  • 1 kk. provance-i fűszerkeverék (bazsalikom, oregano, kakukkfű, levendula virág)
  • 5 dkg olvasztott vaj

Töltelék:

  • 1 dl passzírozott paradicsom (passata)
  • egy kisebb hagyma fele felkockázva
  • fél kk. kakukkfű
  • fél kk. bazsalikom
  • fél kk. oregano
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olíva olaj
  • 5 dkg keményebb fajta sajt (pl. parmezán, de más is jó)

kristályos tengeri só a tetejére (elhagyható)

1 tojás sárgája a kenéshez

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. Ekkor hozzáadjuk a maradék tejet, a tojás sárgáját, a sót és a fűszerkeveréket és lágy tésztává gyúrjuk.A hozzávalók
  3. Ha már a tészta összeállt, hozzáöntjük az olvasztott vajat és ezt is beledolgozzuk.Hozzáadjuk az olvasztott vajat
  4. Langyos helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.A tészta kelesztés előtt
  5. Amíg a tészta kel, elkészítjük a paradicsomos szószt: a hagymát felkockázzuk és 1 ek. olivaolajon üvegesre pároljuk.
  6. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot, a fűszereket, megsózzuk és néha átkeverve közepes lángon 5-8 percig főzzük. A szósz
  7. A végén hozzányomjuk a fokhagymát, 1-2 percig még főzzük és félrevesszük, megvárjuk, míg kihűl.
  8. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk.
  9. A tészta egyik oldalát megkenjük a paradicsomos szósszal (ne túl vastagon, mert akkor ki fog folyni formázáskor) és ráreszeljük a sajtot.Megkenjük a paradicsomszósszal és megszórjuk sajttal
  10. Ráhajtjuk a tészta másik felét, óvatosan átsodorjuk és a rövidebbik oldalán kb. 2 cm vastag csíkokra vágjuk.
  11. Az így kapott tésztacsíkokat két végén megfogva ellentétes irányba többször megcsavarjuk. Így kell kinéznie:A tésztacsíkokat megcsavargatjuk
  12. A csavart rudakat ezután sütőpapírral bélelt sütőlapon csiga alakban feltekerjük.
  13. 15 percig pihentetjük, majd megkenjük őket kevés vízzel felhígított tojássárgájával a tetejüket pedig megszórjuk tengeri sóval (elhagyható).Megkenjük tojással
  14. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsülnek.

Mediterrán paradicsomos csigák

Mediterrán paradicsomos csigák