2013. június 4.


Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Macaron

Vaníliás-rebarbarás macaron

Az édes vanília szerintem remekül kiegészíti a savanyú rebarbarát, ezért is választottam az édes vaníliás habcsókok közé most ez a tölteléket. Meg persze mert már nem sokáig van szezonja, most kell kipróbálni!:)

A macaronsütési láz valahogy soha nem hagy alább. Egyszerűen nem tudom megunni őket, mindig jön egy új ötlet, új szín, eszembe jut egy új ízvariáció. Ezek leginkább önző jelleggel a saját magam szórakoztatására készülnek, ugyanis tudom, hogy nem nagyon mer nekiállni senki. Pedig tényleg egyáltalán nincs benne semmi ördöngősség. Mindenkit bátorítok ezután is, hogy egészen nyugodtan próbálja ki otthon, garantáltan óriási sikert fog aratni:)

Most két színben készültek a héjak, rózsaszín és halvány sárga (a sárgát fotóztam csak végig, a rózsaszín ugyanígy készült).

Vaníliás-rebarbarás macaron

Hozzávalók

Macaron:

  • 9 dkg kristálycukor
  • 33 g víz (30 ml)
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg mandula
  • 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
  • pár csepp folyékony sárga és piros ételfesték
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor (10g)

Töltelék:

  • 20 dkg rebarbara
  • 6 dkg cukor
  • 1 púpos ek. keményítő (vagy vaníliás pudingpor)
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

Előző nap:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk. Megvárjuk, míg kihűl.
  3. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb mandula szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:Mandulás porcukor
  4. A cukrot elfelezzük, a rózsaszínhez kerül 5dkg, a sárgához pedig 4 dkg és a vaníliás cukor. A folyékony ételfestékekből pár cseppet adunk a kristálycukorhoz, jól összekeverjük és egy lapos tányéron szétterítjük, hogy ki tudjon száradni. (kicsit össze fog állni a nedvességtől, egy villával könnyedén át lehet törni hogy újra kristályos legyen.) Ha por vagy zselé állagút használunk ezt a lépést kihagyjuk, azt majd a kész masszába tesszük.

Másnap:

  1. Először elkészítjük a cukorszirupot: a vízmennyiséget is elfelezzük, egyik felét a sárga, másik felét a pirosas kristálycukorhoz hozzáadjuk és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne (az enyém a folyékony ételfestékes cukor miatt sárga, ha pasztát vagy port használunk azt nem kell ilyenkor beletenni). Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie. Először az egyik színű macaront készítsük el, a másikhoz a cukorszirupot csak ezután készítsük el, különben besűrűsödik.készül a cukorszirup
  2. A tojásfehérjéből kimérünk 17 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben “klaffogó” hangot ad. A tojásfehérje habhoz hozzáadjuk a szirupot
  3. Ekkor hozzáadunk 17 g-ot a maradék tojásfehérjéből (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.A hab
  4. Ezután hozzáadjuk a porcukros mandula felét és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.Hozzáforgatjuk a mandulát
  5. Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Most szilikon formát használtam.Pihentetés
  6. Fél órát pihentetjük, amíg pihen, a maradék tojásfehérjével és mandulával elkészítjük ugyanígy a rózsaszín héjakat is.
  7. 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
  8. Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
  9. A töltelékhez a rebarbarát megpucoljuk felkockázzuk majd cukorral és kevés vízzel egészen puhára főzzük.Puhára főzzük a rebarbarát
  10. A keményítőt kb. 2 ek. vízzel simára keverjük, majd a szétfőtt rebarbarához keverjük és az egészet sűrűre főzzük.Sűrűre főzzük a rebarbarát
  11. Megvárjuk, míg kihűl és összeállítjuk a macaronokat: a kihűlt tölteléket egy sárga habcsók aljára kanalazzuk és rányomunk egy rózsaszínt a tetejére. Csak fogyasztás előtt ragasszuk őket össze, mert ha sokáig áll, a töltelék eláztathatja.a kihűlt zselés tölteléket egy habcsók aljára kanalazzuk és rányomunk egy másikat a tetejére. Csak fogyasztás előtt ragasszuk őket össze, mert ha sokáig áll, a töltelék eláztathatja.

Vaníliás-rebarbarás macaron