Pisztáciás-málnás macaron

Pisztáciás-málnás macaron

Apró halványzöld csodák, zamatos, rubinvörös töltelékkel és egy leheletnyi marcipánnal. Boldog Macaron-napot!:)

Ezeket a kis csodákat kifejezetten erre a jeles napra készítettem. A pisztácia felesben került a héjakba mandulával, de akár 100%-ban pisztáciából is készíthető. Az enyhe zöld színt sajnos nem is a pisztáciától kapta:)  A belsejében lapuló kis marcipándarabka azonban tökéletesen kiemelte az ízét. Hogy ne legyen annyira édes, most is egy savanykás tölteléket választottam hozzá: ez alkalommal zamatos málnát. (már lehet kapni a piacokon friss málnát, igaz még arany áron, és import, de egy kis instant nyár-érzéshez tökéletes ez is) Legyetek bátrak és próbáljátok ki, ha már ünnepnap van;)

Pisztáciás-málnás macaron

Hozzávalók

Macaron:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 33 g víz (30 ml)
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg pisztácia
  • 5 dkg mandula
  • 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
  • pár csepp zöld ételfesték

Töltelék:

  • 2 dkg marcipánmassza
  • 10 dkg málna lekvár
  • 1 púpos ek. kukoricakeményítő

Elkészítés

Előző nap:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát és a pisztáciát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.Pisztácia és mandula
  3. Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  4. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk.

Másnap:

  1. Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és az ételfestéket és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne. Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.Cukorszirup a macaronhoz
  2. A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben “klaffogó” hangot ad.A tojásfehérjéhaz adjuk a szirupot
  3. Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.Macaron hab
  4. Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát és pisztáciát és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.Hozzáadjuk a porcukrot és a mandulát
  5. Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Én most a szilikonlappal készítettem.Irány a sütő!
  6. Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
  7. 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
  8. Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
  9. Elkészítjük a tölteléket: a málnalekvárban elkeverjük a keményítőt és addig főzzük, míg egészen sűrű lesz. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  10. A marcipánmasszából kis darabkákat vágunk.
  11. Összeállítjuk a macaronokat: az alsó héjakra egy-egy kávéskanálnyi málnás tölteléket teszünk, majd óvatosan egy darab marcipánt nyomunk a közepére. Óvatosan ráillesztjük a másik héjat is.Macaronok összeállítása

És már fogyasztható is:)

Pisztáciás-málnás macaron

Pisztáciás-málnás macaron

Megosztás

Szólj hozzá te is!