2020. március 27.


Sós sütik

Medvehagymás-juhtúrós leveles kenyér

Élesztő spájzolók most előnyben! Ha már unjátok, hogy nem jön össze a klasszikus kenyér a sokadig blogról/videóból sem, próbáljátok ki ezt a puha lapokból álló “kenyeret” sok-sok medvehagymával és egy kis juhtúróval 😉

Mivel most mindeki önjelölt péknek csapott fel az otthon ülés miatt, igazi kihívás bárhonnan élesztőt szerezni… Ha még van otthon, vagy találtál valahol, mindenképp próbáld ki ezt a medvehagymás kelt tésztát, egyrészt, mert biztosan sikerül, másrészt, mert már nem sokáig van szezonja! 🌱

Ha nincs élesztőd, de nagyon szeretnél valami medvehagymás finomságot, az sem gond, készítsd el ezt a pofon egyszerű túros pogit, vagy készíts sós bureket! Ezekhez biztosan találsz mindent a boltban 😊

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 csomag szárított élesztő (7 g)
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 ek. só

Töltelékhez:

  • 5 dkg vaj
  • nagy csokor medvehagyma
  • 5 dkg juhtúró

Elkészítés

  1. Egy lábasban a vajat a cukorral és a tejjel összeolvasztjuk (vigyázat, ne forrjon!)
  2. Egy nagy tálba mérjük a lisztet és a többi hozzávalót, majd hozzáadjuk az olvasztott vajas tejet is.Leveles kenyér hozzávalói
  3. Lágy tésztává dagasztjuk (ha nagyon folyós lenne, adjunk hozzá még lisztet.)Leveles kenyér tészta
  4. Meglisztezzük a tetejét és letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.Kelesztés
  5. A töltelékhez a vajat felolvasztjuk.
  6. Miután megkelt, lisztezett deszkán 30×50 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a felaprított medvehagymával.
  7. A tésztából olyan széles csíkokat vágunk, amilyen széles a sütőformánk rövidebb oldala.
  8. Az így kapott csíkokat egymásra tesszük, minden réteg közé morzsolunk a juhtúróból.
  9. A rétegezett csíkok darabolásához ismét elővesszük a sütőformát: majdnem olyan széles darabokat vágunk belőle, amilyen magas a formánk (fontos, hogy ne legyen olyan széles, mint amilyen magas a forma, mert még kelni fog a tészta, így nem kel ki sütés közben a formából). Kb. egy ujjal legyen kisebb, mint a forma magassága.
  10. Az így kapott darabokat élükre állítva, sütőpapírral bélelt formába sorakoztatjuk.
  11. Újabb pihentetés jön: kb. 30 perc után már kitöltik az egész formát.
  12. Sütés előtt megkenjük tejjel.
  13. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25-30 perc alatt megsül.
  14. Rácsra szedjük, megvárjuk míg langyosra hűl.