2014. március 20.
Krémes sütik, Macaron
Madártej macaron
A madártej olyan igazi retro édesség, a krémes vanília a lágy habgaluskákkal örök gyerekkori kedvenc mindenkinél. Most pedig modern és trendi köntösben köszön vissza, macaronok formájában. Boldog Macaron-napot!:)
A héjakat igazi vaníliával ízesítettem, a töltelék pedig egy főzött krém alapú vajas krém lett, természetesen ez is igazi vaníliával. És hogy véletlen se maradjon el a teljes madártej élmény a habgaluskákkal, fehér pillecukor is került a héjak közé. A végeredmény pedig így tagadhatatlanul madártej ízű lett:)
Hozzávalók
Macaron:
- 9 dkg cukor
- 4 g bourbon vaníliás cukor (bio)
- 33 g víz (30ml)
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg mandula
- 2 tojás
- pár csepp sárga ételfesték
Töltelék:
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- 0,6 dl tej
- 8 dkg vaj
- vanília
- 4-5 pillecukor
Elkészítés
Előző nap:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
- A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk. Megvárjuk, míg kihűl.
- Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb mandula szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:
- A folyékony ételfestékekből pár cseppet adunk a kristálycukorhoz, jól összekeverjük és egy lapos tányéron szétterítjük, hogy ki tudjon száradni. (kicsit össze fog állni a nedvességtől, egy villával könnyedén át lehet törni hogy újra kristályos legyen.) Ha por vagy zselé állagút használunk ezt a lépést kihagyjuk, azt majd a kész masszába tesszük.
Másnap:
- Először elkészítjük a cukorszirupot: a vizet a kristálycukorhoz és a vaníliás cukorhoz adjuk és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne (az enyém a folyékony ételfestékes cukor miatt sárga, ha pasztát vagy port használunk azt nem kell ilyenkor beletenni). Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.
- A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben “klaffogó” hangot ad.
- Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.
- Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.
- Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Most szilikon formát használtam.
- Fél órát pihentetjük.
- Közben elkészítjük a krémet: a cukrot, a vaníliát, a tojást és a tejet egy fém keverőtálba tesszük és simára keverjük.
- Forrásban lévő vízzel teli lábos fölé helyezzük, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. (Akkor jó, ha világosabb sárga, mint volt, pudingszerűen sűrű és gőzölög.)
- Ekkor levesszük a gőzről és megvárjuk míg hűl annyit, hogy csak langyos legyen.
- Mikor már csak langyos, a darabokra vágott vajat kockánként beledobjuk és botmixerrel teljesen homogénre keverjük. Megvárjuk, míg teljesen kihűl és beteszük a hűtőbe pár órára, hogy megdermedjen.
- A pihentetett macaron héjakat 140 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
- Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
- Összeállítjuk a macaronokat: a pillecukrot egy éles késsel apró darabkákra vágjuk. A megdermedt krémből kb. egy kávéskanálnyit teszünk egy macaron héjra, szórunk rá pillecukrot, majd rányomunk egy másik héjat.
- Egy órára hűtőbe tesszük őket, hogy a krém megdermedjen és már fogyasztható is.
Virág Liliána Vanda
2014. május 2. - 21:18Nagyon jól néz ki.Szerintem megkérem anyát,hogy 2014 Anyák Napjára csináljon Macaront.:):):):):)
Szilvi
2014. augusztus 7. - 11:37Szia! Nagy szépek a macaronjaid!!
Megkérdezhetem, hogy ebből az adagból kb. hány darab jön ki?
Valamint, mivel nincs digitális mérlegem a 33 g tojás fehérje nagyjából mennyi? egy vagy egy fél tojásfehérjének felel meg?
Vikki
2014. augusztus 7. - 21:33Szia,
ebből a mennyiségből kb. 15-20 db macaron lesz, a 33 g fehérje pedig egy közepes méretű tojás fehérje szokott lenni nagyjából. Viszont tényleg fontos a macaronnál, hogy pontosan kimérd a hozzávalókat, mert ezek arányán múlik a siker.
Szilvi
2014. augusztus 16. - 12:11Köszönöm a választ. Majd megpróbálom valahogy lemérni mégis.
ÁGI
2023. január 28. - 18:23Szia 😊
Nagyon szépek lettek !
Lehet hogy buta kérdés de a szilikon macaron formát sütő lemezre kell tenni és úgy be a sütőbe?
Válaszod előre is köszönöm
Vikki
2023. január 28. - 19:08Szia,
igen, célszerű, hogy biztosan tartsa a formát és ne deformálódjanak. 🙂