2013. július 16.


Krémes sütik, Muffin - cupcake

Levendulás-citromos cupcake

A citrom-levendula ízkombináció nekem mindig a kora nyarat juttatja eszembe, még akkor is, ha télen jut eszembe ilyet sütni. Most ráadásul még szezonja is van, úgyhogy nincs mese, ki kell próbálni ezt is!:)

A levendulás sütik ugyan nem kerültek a top 10 recept közé a blog receptjeinek  népszerűségi listáján, de én szeretem, és csakazértis sütök ilyeneket:) Eleinte én is tartottam tőle, aztán egyszer kipróbáltam, azt hiszem szirupnak, és láss csodát: ízlett. Ezért is ajánlom nektek is kipróbálásra újra és újra. Egyszer majd csak szót fogad mindenki:) Na de most térjünk vissza konkrétan ehhez a sütihez. Mini tortácskákhoz egész pontosan. Valójában azért készült, mert valami citromos-levendulást akartam enni. Végül ez született belőle: puha levendulás piskótás alap, belül lemon curd-del (citrom mártás) megtöltve, a tetején pedig lágy citromos mascarpone krémmel. A színe senkit ne tévesszen meg, az csak ételfesték:) Ha egy kis nyárra vágytok az év bármely szakában, mindenképp ajánlom kipróbálásra!:)

Levendulás-citromos cupcake

Hozzávalók

(10 darabhoz)

Levendulás alap:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 tk. sütőpor
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 0,75 dl tej
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 1,5 tk. szárított levendula virág
  • fél citrom reszelt héja

Lemon curd:

  • 1 citrom leve és héja
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1,5 dkg vaj

Krém:

  • 4 ek. lemon curd
  • 25 dkg mascarpone
  • pár csepp lila/piros&kék ételfesték

Elkészítés

  1. A levendulás tésztához a tojást a cukorral habosra keverjük, hogy egészen világos sárga legyen. Ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat.Hozzáadjuk a vajat
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, egy csipet sóval, a levendulával és a reszelt citromhéjjal.A lisztet elkeverjük a levendulával és a citromhéjjal
  3. A lisztet két részletben elkeverjük a tojásos-cukros masszával és közben hozzáadjuk a tejet is.Összekeverjük a tésztát
  4. Az így kapott masszát papírral bélelt muffintepsibe/üres szilikonformába adagoljuk. (elég a forma 2/3-áig, mert nagyra nő sütés közben.)Irány a sütő!
  5. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol 15 perc alatt megsülnek. Ekkor rácsra szedjük őket és megvárjuk, míg kihűlnek.Rácsra szedjük
  6. Amíg sülnek, elkészítjük a lemon curd-öt: a citromot nagyon alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk és egy lábasra passzoló edénybe tesszük a cukorral együtt, ahol gőz fölött elkezdjük melegíteni, míg a cukor el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat és megvárjuk, míg elolvad és levesszük a gőzről.A cukorsziruphoz adjuk a vajat
  7. Kicsit várunk vele, hogy ne legyen nagyon forró és hozzákeverjük a felvert tojást. Visszatesszük a gőz fölé, ahol folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Olyan lesz az állaga, mint egy mártásnak.Sűrűre főzzük
  8. Megvárjuk, míg kihűl.lemoncurd
  9. Ha a sütik és a mártás is kihűlt, összeállítjuk a sütit: először a mascarponéhoz adunk 4 evőkanálnyit a citromos mártásból és simára keverjük. Ezután teszünk hozzá pár csepp ételfestéket a kívánt szín eléréséhez (sajnos a képek nem adják vissza, de nagyon szép halvány levendula lila színű volt a krém)A krém
  10. A sütik tetejét egy éles késsel levágjuk és egy kiskanállal mélyedéseket készítünk bele. Ide kerül majd 1-1 teáskanálnyi a maradék citromos mártásból.Összeállítás
  11. A lila krémet pedig habzsákba töltjük és a sütik tetejére nyomjuk. Ha nincs, egyszerűen rá is kenhetjük a krémet.

A cupcake-ek tetejét díszíthetjük citromhéjjal és levendulával is.Levendulás-citromos cupcake

Levendulás-citromos cupcake

És belülről:

Levendulás-citromos cupcake