2013. július 16.
Krémes sütik, Muffin - cupcake
Levendulás-citromos cupcake
A citrom-levendula ízkombináció nekem mindig a kora nyarat juttatja eszembe, még akkor is, ha télen jut eszembe ilyet sütni. Most ráadásul még szezonja is van, úgyhogy nincs mese, ki kell próbálni ezt is!:)
A levendulás sütik ugyan nem kerültek a top 10 recept közé a blog receptjeinek népszerűségi listáján, de én szeretem, és csakazértis sütök ilyeneket:) Eleinte én is tartottam tőle, aztán egyszer kipróbáltam, azt hiszem szirupnak, és láss csodát: ízlett. Ezért is ajánlom nektek is kipróbálásra újra és újra. Egyszer majd csak szót fogad mindenki:) Na de most térjünk vissza konkrétan ehhez a sütihez. Mini tortácskákhoz egész pontosan. Valójában azért készült, mert valami citromos-levendulást akartam enni. Végül ez született belőle: puha levendulás piskótás alap, belül lemon curd-del (citrom mártás) megtöltve, a tetején pedig lágy citromos mascarpone krémmel. A színe senkit ne tévesszen meg, az csak ételfesték:) Ha egy kis nyárra vágytok az év bármely szakában, mindenképp ajánlom kipróbálásra!:)
Hozzávalók
(10 darabhoz)
Levendulás alap:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 2 tk. sütőpor
- 6 dkg olvasztott vaj
- 0,75 dl tej
- csipet só
- 1 tojás
- 1,5 tk. szárított levendula virág
- fél citrom reszelt héja
Lemon curd:
- 1 citrom leve és héja
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- 1,5 dkg vaj
Krém:
- 4 ek. lemon curd
- 25 dkg mascarpone
- pár csepp lila/piros&kék ételfesték
Elkészítés
- A levendulás tésztához a tojást a cukorral habosra keverjük, hogy egészen világos sárga legyen. Ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, egy csipet sóval, a levendulával és a reszelt citromhéjjal.
- A lisztet két részletben elkeverjük a tojásos-cukros masszával és közben hozzáadjuk a tejet is.
- Az így kapott masszát papírral bélelt muffintepsibe/üres szilikonformába adagoljuk. (elég a forma 2/3-áig, mert nagyra nő sütés közben.)
- 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol 15 perc alatt megsülnek. Ekkor rácsra szedjük őket és megvárjuk, míg kihűlnek.
- Amíg sülnek, elkészítjük a lemon curd-öt: a citromot nagyon alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk és egy lábasra passzoló edénybe tesszük a cukorral együtt, ahol gőz fölött elkezdjük melegíteni, míg a cukor el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat és megvárjuk, míg elolvad és levesszük a gőzről.
- Kicsit várunk vele, hogy ne legyen nagyon forró és hozzákeverjük a felvert tojást. Visszatesszük a gőz fölé, ahol folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Olyan lesz az állaga, mint egy mártásnak.
- Megvárjuk, míg kihűl.
- Ha a sütik és a mártás is kihűlt, összeállítjuk a sütit: először a mascarponéhoz adunk 4 evőkanálnyit a citromos mártásból és simára keverjük. Ezután teszünk hozzá pár csepp ételfestéket a kívánt szín eléréséhez (sajnos a képek nem adják vissza, de nagyon szép halvány levendula lila színű volt a krém)
- A sütik tetejét egy éles késsel levágjuk és egy kiskanállal mélyedéseket készítünk bele. Ide kerül majd 1-1 teáskanálnyi a maradék citromos mártásból.
- A lila krémet pedig habzsákba töltjük és a sütik tetejére nyomjuk. Ha nincs, egyszerűen rá is kenhetjük a krémet.
A cupcake-ek tetejét díszíthetjük citromhéjjal és levendulával is.
És belülről: