Karácsonyi füszeres cupcake mascarpone krémmel

Karácsonyi cupcake

Ilyenkor karácsony előtt soha semmire nincs idő, ezért gondoltam készítek cupcake-et: nagyon gyorsan elkészíthető, egyszerű, egyfalatos fűszeres csodasütik lettek belőle.

Mini muffin formában készítettem el őket, mert szerintem így sokkal mutatósabbak lettek. (természetesen hagyományos, 12 mélyedéses formával is működik a dolog). A mini tortácskák alapja egy fűszeres mézeskalács ízű tészta, a tetejükre pedig egy egyszerű mascarpone krém került. Azok a kis krémkupacok elvileg fenyők akartak lenni a porcukorral megszórt “havas” tájon, hátha nem felismerhető mindenki számára. Azt hiszem tényleg itt az ideje beszerezni egy normális habzsákot:)

Karácsonyi muffin

Hozzávalók

(24 mini vagy 12 rendes méretű cupcake)

  • 16 dkg liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1 tk. őrölt szegfűbors
  • fél tk szegfűszeg
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 7,5 dkg méz
  • 1 dl olaj
  • 1 dl forró víz
  • 1 tk holland kakaó (elhagyható, ezt csak a színe miatt)
  • kandírozott narancshéj ízlés szerint

Krém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1-2 ek. porcukor ízlés szerint
  • pár csepp citromlé

szórócukrok és porcukor a díszítéshez

Elkészítés

  1. Egy tálban összekeverjük a fűszereket a liszttel, a szódabikarbónálval és egy csipet sóval.A száraz hozzávalók
  2. A tojást a cukorral robotgéppel habosra keverjük (akkor jó, ha már egészen halvány sárga) és hozzáadjuk a mézet.Hozzákeverjük a mézet
  3. Ezután hozzászitáljuk a lisztes-fűszeres keveréket (adhatunk hozzá kakaót is, hogy barna legyen) és az egészet simára keverjük.Hozzáadjuk a lisztes-fűszeres keveréket
  4. A kandírozott narancshéjat apró kockákra vágjuk és beleforgatjuk a masszába.Belekeverjük a narancshéjat
  5. Az így kapott tésztát egyenlően elosztjuk a muffinpapírral bélelt sütőforma mélyedéseiben. (nem kell teljesen tele tenni, kb. a 2/3-ig elég, így lesz szép formája)
  6. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 15 perc alatt megsülnek. (12 mélyedéses forma esetén a sütési idő hosszabb, legalább 20 perc).A kész muffin
  7. Megvárjuk, míg kihűlnek, lehúzkodjuk róluk a papírt és porcukrot szitálunk a tetejükre.megszórjuk porcukorral
  8. A krémhez a mascarponét ízlés szerinti mennyiségű porcukorral simára keverjük. Adunk hozzá pár csepp citromlét is, hogy ne legyen túl édes.
  9. Habzsákba töltjük és fenyőket formázunk a muffinok tetejére: folyamatosan nyomva egyre kisebb köröket rajzolunk, így lesz magas, kúp alakú.
  10. Megszórjuk őket szórócukorral és már el is készültek a karácsonyfás mini torták.

Karácsonyi muffin

Havas karácsonyi muffin

Megosztás

3 hozzászólás

  1. Baga szerint:

    Megsütöttem. Isteni az illata (én a mascarpone-ba narancslevet és egy narancs héját kevertem), gyönyörű. Sajnos még nem kóstoltuk, mert hát kivárjuk, hogy tényleg karácsony legyen, de csak jó lehet. Köszönöm a receptet.

  2. Baga szerint:

    Megettük: az utóbbi idők legfinomabb karácsonyi sütije. :)

Szólj hozzá te is!