Gluténmentes medvehagymás pogácsa

Gluténmentes medvehagymás pogácsa

Kipróbálnátok gluténmentesen is a nagymama hagyományos, tömör krumplis pogácsáját? Akkor itt egy remek recept burgonya liszttel és friss medvehagymával!:)

Biztos mindenki ismeri a hagyományos, gulyáshoz és bableveshez kínált krumplis pogácsát, ami krumpliból, lisztből és némi zsiradékból áll. Az állaga nagyon tömör és nagyon krumpli ízű. Ez a gluténmentes verzió pont ilyen: burgonyaliszttel készült, így nem is nagyon lehet más:) Frissen isteni puha, viszont ahogy az összes búzaliszt nélkül készült tészta, ez is sajnos nagyon hamar veszít a nedvességéből és kiszárad. Már ha egyáltalán lesz ideje:)

Gluténmentes medvehagymás pogácsa

Hozzávalók

  • 1,2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • fél kk cukor
  • 12 dkg burgonya liszt
  • 8 dkg rizs liszt
  • 12,5 dkg főtt, áttört burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 0,25 dl napraforgó olaj
  • 1 tk só
  • egy csokor medvehagyma
  • víz és pirospaprika a kenéshez

Elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk még felhabosodik.
  2. A medvehagymát apróra vágjuk.medvehagyma
  3. Egy nagy tálba tesszük a két féle lisztet, a főtt, áttört burgonyát, a vajat, az olajat, a sót, és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és az apróra szelt medvehagymát.Gluténmentes medvehagymás pogácsa hozzávalói
  4. Az egészet összegyúrjuk, amíg össze nem áll, majd a robotgép dagasztójával pár perc alatt átdolgozzuk. (ettől kicsit “szétmorzsálódhat” a tészta, a folyamat végén gyúrjuk ismét egy gombóccá)
  5. Ezután egy konyharuhával lefedve langyos helyen kelesztjük (kb. 45 perc). Nem fog látványosan megnőni a liszt miatt, de hagyjunk  neki pihenési időt.
  6. Miután kelt, enyhén lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd 2-2,5 cm vastagra nyújtjuk. (mivel nem ugrik össze, kézzel is kinyújthatjuk)
  7. A tetejét óvatosan bevagdossuk, és kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  8. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét pirospaprikás vízzel megkenjük, és további 15 percet pihentetjük.Irány a sütő!
  9. 220 fokra előmelegített sütőben kb. 12-14 perc alatt pirosra sütjük. (ne süssük sokáig, különben kiszáradhat!)

Gluténmentes medvehagymás pogácsa

Gluténmentes medvehagymás pogácsa

 

Megosztás

Szólj hozzá te is!