Fahéjas csiga krémsajtos mázzal

Fahéjas csiga krémsajtos mázzal

Mi lehetne jobb egy hóeséses márciusi (!) napon, mint egy langyos, vattaszerűen puha tésztájú fahéjas csiga egy nagy pohár habos forró csokival?:)

A fahéjas csiga az egyik kedvencem az édes tekercsek közül (nem meglepő módon, mert mindent nagyon szeretek, ami fahéjas:). Itthon nem is nagyon szoktam készíteni, az az igazság, legtöbbször a pékségben választom ezt a péksüteményt, már ha éppen van ilyen is a kakaós mellett. Most viszont a “remek” idő miatt csak az otthon készült változat jöhetett szóba. Sok helyen láttam már sajtkrémes mázzal készítve és gondoltam kipróbálom: tényleg isteni együtt az enyhén citromos, édes-krémes mázzal! (ha esetleg pont nincs otthon mascarpone, kicsit több cukorral akár magas zsírtartalmú tejföllel is helyettesíthető) A gőzölgő habos forró fehér/hagyományos csoki kötelező hozzá!:)

Fahéjas csiga krémsajtos mázzal

Hozzávalók

(15-16 kisebb csigához)

  • 1,2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • fél kk. cukor
  • 25 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 4,5 dkg méz
  • 1,5 ek. olaj

Töltelék:

  • 2 púpos ek. porcukor
  • 1 púpos tk. őrölt fahéj
  • 2 dkg olvasztott vaj

Máz:

  • 3 ek. mascarpone (esetleg zsírdús tejföl)
  • porcukor ízlés szerint
  • frissen facsart citromlé ízlés szerint

0,5 dl langyos tej és fél ek. cukor a kenéshez

Elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. A tészta többi hozzávalóját egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt és a robotgép dagasztókarjával pár perc alatt ruganyos tésztát dagasztunk belőle.A hozzávalókat összegyúrjuk
  3. Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 45 perc)Kelesztés előtt
  4. Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és átgyúrjuk, majd (nagyjából) téglalap alakúra nyújtjuk.
  5. A tésztát megkenjük az olvasztott vajjal, majd a töltelékhez való fahéjat összekeverjük a porcukorral és megszórjuk vele a kinyújtott tésztát.Megszórjuk a fahéjas cukorral
  6. Ezután az egyik hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük, majd egy éles késsel kb. 2 cm széles szeletekre vágjuk. Szorosan feltekerjük és felszeleteljük
  7. Vajjal/margarinnal kikent/sütőpapírral bélelt sütőformába sorakoztatjuk a csigákat, majd fél órát hagyjuk pihenni, ami alatt szépen megnőnek.Sütés előtt pihentetjük
  8. Pihentetés után tetejüket megkenjük langyos cukros tejjel, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 18-20 perc alatt szép pirosra sülnek.
  9. A mázhoz a mascarponét ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és frissen facsart citromlével simára keverjük, majd zacskóba töltjük, a sarkát kivágva a még langyos csigákra nyomjuk. (kanállal is rákenhetjük, de így sokkal szebbek lesznek:)A langyos csigákra nyomjuk a krémsajtos mázat

És már fogyasztható is:)

Fahéjas csiga krémsajtos mázzal

Fahéjas csiga krémsajtos mázzal

Megosztás

4 hozzászólás

  1. ritacica szerint:

    Jajj de finom!!!
    Bevallom kissé kételkedtem, de mivel bízom benned, megpróbáltam!
    Nem csalódtam, köszönöm! Hideg lakás, meleg csiga :))

  2. Zizu szerint:

    Tegnap én is kipróbáltam ezt a recit! Isteni finom lett!!! Mindenkinek ajánlani tudom! A párom -aki nem szereti a fahéjat- sem tudott belőle eleget enni! Köszi!!!

  3. Dorina szerint:

    Jaj, isteni finom lett ez a fahéjas csigaaaaa!!!!!!!!
    Köszönöm!!!
    Olyan hamar elfogyott, hogy mégegyszer sütöttünk 2-szer ekkorát, mert vendégek is jöttek.
    Még csak 11 éves lány vagyok, és már ilyen jókat megsütök egyedül!!!
    Isteni az illata, íze, kinézete, tökéletes ez az egész!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Szólj hozzá te is!