2013. március 16.
Kelt tészták, Tekercs - csiga
Fahéjas csiga krémsajtos mázzal
Mi lehetne jobb egy hóeséses márciusi (!) napon, mint egy langyos, vattaszerűen puha tésztájú fahéjas csiga egy nagy pohár habos forró csokival?:)
A fahéjas csiga az egyik kedvencem az édes tekercsek közül (nem meglepő módon, mert mindent nagyon szeretek, ami fahéjas:). Itthon nem is nagyon szoktam készíteni, az az igazság, legtöbbször a pékségben választom ezt a péksüteményt, már ha éppen van ilyen is a kakaós mellett. Most viszont a “remek” idő miatt csak az otthon készült változat jöhetett szóba. Sok helyen láttam már sajtkrémes mázzal készítve és gondoltam kipróbálom: tényleg isteni együtt az enyhén citromos, édes-krémes mázzal! (ha esetleg pont nincs otthon mascarpone, kicsit több cukorral akár magas zsírtartalmú tejföllel is helyettesíthető) A gőzölgő habos forró fehér/hagyományos csoki kötelező hozzá!:)
Hozzávalók
(15-16 kisebb csigához)
- 1,2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- fél kk. cukor
- 25 dkg finomliszt
- csipet só
- 1 tojás
- 4,5 dkg méz
- 1,5 ek. olaj
Töltelék:
- 2 púpos ek. porcukor
- 1 púpos tk. őrölt fahéj
- 2 dkg olvasztott vaj
Máz:
- 3 ek. mascarpone (esetleg zsírdús tejföl)
- porcukor ízlés szerint
- frissen facsart citromlé ízlés szerint
0,5 dl langyos tej és fél ek. cukor a kenéshez
Elkészítés
- A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felhabosodik.
- A tészta többi hozzávalóját egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt és a robotgép dagasztókarjával pár perc alatt ruganyos tésztát dagasztunk belőle.
- Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 45 perc)
- Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és átgyúrjuk, majd (nagyjából) téglalap alakúra nyújtjuk.
- A tésztát megkenjük az olvasztott vajjal, majd a töltelékhez való fahéjat összekeverjük a porcukorral és megszórjuk vele a kinyújtott tésztát.
- Ezután az egyik hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük, majd egy éles késsel kb. 2 cm széles szeletekre vágjuk.
- Vajjal/margarinnal kikent/sütőpapírral bélelt sütőformába sorakoztatjuk a csigákat, majd fél órát hagyjuk pihenni, ami alatt szépen megnőnek.
- Pihentetés után tetejüket megkenjük langyos cukros tejjel, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 18-20 perc alatt szép pirosra sülnek.
- A mázhoz a mascarponét ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és frissen facsart citromlével simára keverjük, majd zacskóba töltjük, a sarkát kivágva a még langyos csigákra nyomjuk. (kanállal is rákenhetjük, de így sokkal szebbek lesznek:)
És már fogyasztható is:)
ritacica
2013. október 6. - 11:15Jajj de finom!!!
Bevallom kissé kételkedtem, de mivel bízom benned, megpróbáltam!
Nem csalódtam, köszönöm! Hideg lakás, meleg csiga :))
Vikki
2013. október 7. - 10:43a legjobb párosítás! 🙂
Zizu
2013. október 18. - 13:26Tegnap én is kipróbáltam ezt a recit! Isteni finom lett!!! Mindenkinek ajánlani tudom! A párom -aki nem szereti a fahéjat- sem tudott belőle eleget enni! Köszi!!!
Dorina
2016. február 13. - 11:34Jaj, isteni finom lett ez a fahéjas csigaaaaa!!!!!!!!
Köszönöm!!!
Olyan hamar elfogyott, hogy mégegyszer sütöttünk 2-szer ekkorát, mert vendégek is jöttek.
Még csak 11 éves lány vagyok, és már ilyen jókat megsütök egyedül!!!
Isteni az illata, íze, kinézete, tökéletes ez az egész!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!