Epres rebarbara pite

Epres rebarbara pite

Már korábban is többször írtam, hogy nagyon szeretek pitéket sütni, mert a végtelenségig variálható, csak egy jó tészta kell hozzá. Nekem ez a rebarbarás epres a kedvencem, nem is volt kérdés, hogy ez készül az idei első rebarbara beszerzésből.

Ugyanis ez errefelé igen egzotikus növénynek számít. Valamiért mindig úgy néznek rám az eladók a piacon (máshol esélytelen beszerezni…), mintha nem magyarul kérdezném. Pedig egy viszonylag igénytelen növényről van szó. Ezért hát ültettünk a kertben! (megjegyzem, a palántát sem volt könnyebb beszerezni:)

Kerti rebarbara

Egyszer majd talán meg is nő akkorára, hogy lehessen belőle szedni. Ez még legalább 2-3 év:( Addig marad a piaci, ahol azért 1-2 helyen néha felbukkan. Ezt a tulajdonképpen zöldséget nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, például készítettem már levest is belőle. Egészen biztos, hogy még jó pár rebarbarás recept lesz itt a blogon, mert elég sok ötletem van a felhasználást illetően:)

De maradjunk most a piténél: mivel a rebarbara magában elég fanyar, ezért tetemes mennyiségű cukrot igényel a töltelék is. Az eper remekül kiegészíti, nem véletlen, hogy a legtöbb receptben együtt használják fel őket. A tészta pedig a jól bevált enyhén citromos pitetésztánk, ami a rebarbarától kissé savanykás töltelékkel szerintem nagyszerű. Ezt a receptet már tavaly, az első sütéskor megosztottam a NoSalty-n is.

eper&rebarbara

Hozzávalók

Tésztához:

  • 12,5 dkg margarin
  • 20 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • fél cs sütőpor (6g)
  • fél cs vaníliás cukor (5g)
  • 1 ek tejföl
  • fél citrom reszelt héja
  • tojásfehérje a kenéshez.

Töltelékhez:

  • 20 dkg eper
  • 20 dkg rebarbara
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 púpos ek. keményítő

Elkészítés

  1. A töltelékhez az epret és a rebarbarát is megtisztítjuk, és kb. 2 centis darabkákra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, és kb. negyed órát állni hagyjuk.rebarbaraeper&rebarbara felkockázva
  2. Addig a tészta hozzávalóit összegyúrjuk.
  3. Sütőpapírral kibéleljük a sütőforma alját, oldalát pedig vajjal kikenjük.
  4. A tésztából egy maréknyit félreteszünk, ebből lesz a rács a tetején, a maradékot pedig két folpack közt kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőforma széleit is. (így nem ragad rá se a sodrófára, se a deszkára, és nem is fog eltörni, mikor a formába rakjuk.)A tésztát két folpack közt kinyújtuk
  5. Ha megfelelő méretűre nyújtottuk, a felső folpack-ot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a formába, beleigazítjuk, majd lehúzzuk róla a másik fóliát is.
  6. A töltelékről leöntjük a levet, amit engedett, majd hozzáadjuk a gyümölcshöz a keményítőt és a vaníliás cukrot.
  7. Ezután belesimítjuk a tésztával kibélelt sütőformába.Beleöntjük a tölteléket
  8. A maradék tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk (érdemes ezt is két folpack közt), és ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk.A maradék tésztát ujjnyi vastag csíkokra vágjuk
  9. A tésztacsíkokat egymásra merőlegesen, felváltva, a pite tetejére rakjuk. Egy-egy párhuzamos csík közt kb. 2 cm távolság legyen. A csíkok végeit a pite szélével összenyomkodjuk.A pite tetejét berácsozzuk
  10. Ezután a pitét megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.Sütés előtt megkenjük a maradék tojásfehérjével
  11. Megvárjuk, míg kihűl és szeleteljük. Kínálhatunk mellé tejszínhabot vagy vanília fagyit is.Epres rebarbara pite

Rebarbara pite szelet

Megosztás

28 hozzászólás

  1. jehnkata szerint:

    Most vettem ki a sütőből és teljesen olyan, mint a képen, nagyon könnyű volt megcsinálni. Te milyen fóliát használsz a nyújtáshoz? A rácsozás részletes leírásáért külön köszönet, végre tudom, hogy kell szépen megcsinálni. A meyer citromos tortával kezdtem a múlt héten és azt hiszem, végigsütöm az oldalt!

    • Vikki szerint:

      Szívesen, örülök, hogy ilyen jól sikerült! Ez is:) Én sima folpackot használok hozzá, fogalmam sincs milyen márka, egyszerű átlátszós konyhai fólia. Ha nagyon lágy a tészta, néha nagyon vékonyan alá lisztezek és akkor még könnyebben lejön.

  2. Evi szerint:

    Hàt ez isteni lett!!! Köszi a receptet! Igaz nekem a tetejére kevés tészta maradt, valoszinü nagyobb formàban csinàltam, de ez semmit sem vont le belöle, egyszerüen tökéletes! :-)

    • Vikki szerint:

      Szívesen!:) Erre a kevés tésztás gondra szerintem jó megoldás lehet az is, ha látod, hogy kevés a feldarabolt csík, újra összegyúrod és kiszúróval csinálsz mondjuk virágokat (vagy ami van) és elszórtan a pitére rakod.

      • Evi szerint:

        Ez jo otlet, ha legkozelebb igy jarok kiprobalom. :-) bar a kovetkezo ‘akciom’ szerintem a sajttortad lesz. :-)

  3. ritacica szerint:

    Hú Vikki! Ez isteni (volt) !!! :) Köszi

  4. Irisz szerint:

    Szia Evi! Az a kérdésem lenne ha nincs pite formám milyen formában lehet sütni ezt a pitét?
    A gyümölcstorta forma az a pléh jó hozzá, hogyan lehetne a legjobban megsütni anélkül, hogy megégne vagy éppen nem sül át jól? Köszönöm a válaszod. Irisz

  5. Irisz szerint:

    Bocsi a megszólítás nem Evi hanem Vikki, elnézést!

  6. Irisz szerint:

    Köszönöm szépen.

  7. Zsófi szerint:

    Nagyon nagyon finom! Most sütöm másodszor, ajándékba is viszek! :)

  8. D.Évi szerint:

    szia Vikki! nagyon finom ez a pite recept!! :) először csak eprem volt itthon, úgy is nagyon jó lett, most épp almával sütöm, kb fél óra és kész lesz! :) remélem ez is hamar el fog fogyni :) :)

  9. Lilla szerint:

    Kedves Vikki!
    Hány cm-es piteformát használtál? Előre köszönöm válaszod! :)
    Lilla

  10. judit szerint:

    Szia! Azt szeretnem kerdezni hogy a tesztat nem kell pihentetni gyuras utan?

    • Vikki szerint:

      Szia!

      Nem szükséges pihentetni, de ha beteszed pár órára a hűtőbe, vagy előző nap elkészíted, nem árt neki az sem:)

  11. Viktor szerint:

    fúúúúúúúúúúúúúúú ez jó volt köszönöm szépen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:):):):):):):)

  12. Itti szerint:

    Szia Vikki! Köszönöm a receptet, nagyon jól sikerült. Ugyan nem margarinnal, hanem vajjal készült, így talán kicsit zsírosabb lett a tészta, majd legközelebb korrigálom az arányokat, de így is nagyszerű lett :)

  13. Nagy Tünde szerint:

    Kedves Vikki!
    Ezt a pite tésztát nem kell előre megsütni? általában mindegyiket elősütik……ezt nem kell?
    illetve a töltelék nem áztatja el a tésztát?
    Köszönöm a választ

    • Vikki szerint:

      Szia Tünde,

      nem kell előre megsütni, a gyümölcshöz adott keményítő felszívja majd a gyümölcs levét és besűríti, így nem fog elázni a tészta.

  14. Nagy Tünde szerint:

    És ha nincs keményítőm? mivel tudom helyettesíteni?

  15. Livia szerint:

    Isteni, mar 5szor csinaltam meg az iden :) sajnos nem talalok tobb rebarbarat :) majd jovore!

    • Vikki szerint:

      Találtam a piroskékcsíkos hipermarketben rebarbara kompótos konzervet, azzal is teljesen jó! 😉

  16. Livia szerint:

    Ok koszi kiprobalom!

Szólj hozzá te is!