2012. május 16.


Gyümölcsös sütik, Pite

Epres rebarbara pite

Már korábban is többször írtam, hogy nagyon szeretek pitéket sütni, mert a végtelenségig variálható, csak egy jó tészta kell hozzá. Nekem ez a rebarbarás epres a kedvencem, nem is volt kérdés, hogy ez készül az idei első rebarbara beszerzésből.

Ugyanis ez errefelé igen egzotikus növénynek számít. Valamiért mindig úgy néznek rám az eladók a piacon (máshol esélytelen beszerezni…), mintha nem magyarul kérdezném. Pedig egy viszonylag igénytelen növényről van szó. Ezért hát ültettünk a kertben! (megjegyzem, a palántát sem volt könnyebb beszerezni:)

Kerti rebarbara

Egyszer majd talán meg is nő akkorára, hogy lehessen belőle szedni. Ez még legalább 2-3 év:( Addig marad a piaci, ahol azért 1-2 helyen néha felbukkan. Ezt a tulajdonképpen zöldséget nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, például készítettem már levest is belőle. Egészen biztos, hogy még jó pár rebarbarás recept lesz itt a blogon, mert elég sok ötletem van a felhasználást illetően:)

De maradjunk most a piténél: mivel a rebarbara magában elég fanyar, ezért tetemes mennyiségű cukrot igényel a töltelék is. Az eper remekül kiegészíti, nem véletlen, hogy a legtöbb receptben együtt használják fel őket. A tészta pedig a jól bevált enyhén citromos pitetésztánk, ami a rebarbarától kissé savanykás töltelékkel szerintem nagyszerű. Ezt a receptet már tavaly, az első sütéskor megosztottam a NoSalty-n is.

eper&rebarbara

Hozzávalók

Tésztához:

  • 12,5 dkg margarin
  • 20 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • fél cs sütőpor (6g)
  • fél cs vaníliás cukor (5g)
  • 1 ek tejföl
  • fél citrom reszelt héja
  • tojásfehérje a kenéshez.

Töltelékhez:

  • 20 dkg eper
  • 20 dkg rebarbara
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 púpos ek. keményítő

Elkészítés

  1. A töltelékhez az epret és a rebarbarát is megtisztítjuk, és kb. 2 centis darabkákra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, és kb. negyed órát állni hagyjuk.rebarbaraeper&rebarbara felkockázva
  2. Addig a tészta hozzávalóit összegyúrjuk.
  3. Sütőpapírral kibéleljük a sütőforma alját, oldalát pedig vajjal kikenjük.
  4. A tésztából egy maréknyit félreteszünk, ebből lesz a rács a tetején, a maradékot pedig két folpack közt kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőforma széleit is. (így nem ragad rá se a sodrófára, se a deszkára, és nem is fog eltörni, mikor a formába rakjuk.)A tésztát két folpack közt kinyújtuk
  5. Ha megfelelő méretűre nyújtottuk, a felső folpack-ot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a formába, beleigazítjuk, majd lehúzzuk róla a másik fóliát is.
  6. A töltelékről leöntjük a levet, amit engedett, majd hozzáadjuk a gyümölcshöz a keményítőt és a vaníliás cukrot.
  7. Ezután belesimítjuk a tésztával kibélelt sütőformába.Beleöntjük a tölteléket
  8. A maradék tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk (érdemes ezt is két folpack közt), és ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk.A maradék tésztát ujjnyi vastag csíkokra vágjuk
  9. A tésztacsíkokat egymásra merőlegesen, felváltva, a pite tetejére rakjuk. Egy-egy párhuzamos csík közt kb. 2 cm távolság legyen. A csíkok végeit a pite szélével összenyomkodjuk.A pite tetejét berácsozzuk
  10. Ezután a pitét megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.Sütés előtt megkenjük a maradék tojásfehérjével
  11. Megvárjuk, míg kihűl és szeleteljük. Kínálhatunk mellé tejszínhabot vagy vanília fagyit is.Epres rebarbara pite

Rebarbara pite szelet