2013. november 29.
Krémes sütik, Macaron
Zserbó macaron
Mi az? Diós, baracklekváros, a teteje pedig vékony csokiréteggel van bevonva? Igeeeen, a zserbó macaron!:)
Közeleg már a karácsony, aminek az egyik elmaradhatatlan desszertje (a bejgli mellett persze) a zserbó. Íme a tradicionális süti trendi változata:) És miért nem az eredeti? Az az igazság, hogy én sajnos nem rajongok érte, ezért nem is szoktam készíteni. Igazából ez a macaron ízváltozat is azért született, mert ismételten rám tört a macarongyártási láz és mivel nagyon sok diónk van itthon, így jött az ötlet, próbáljuk ki mandula helyett dióval. Tökéletesen működik így is:) A dióról pedig automatikusan a zserbó ugrott be, még így is, hogy amúgy nem rajongok érte. Így tehát a diós héjak tölteléke baracklekvár lett és akkor már nem maradhatott el a csokiréteg sem:)
Hozzávalók
Macaron:
- 10 dkg kristálycukor
- 33 g víz (30 ml)
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg dió
- 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
- 1 púpos tk. holland kakaó
Töltelék:
- 10 dkg sárgabarack lekvár
- 1 púpos ek. (kukorica)keményítő
Díszítés:
- 3 dkg étcsokoládé
- darált dió
Elkészítés
Előző nap:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
- A diót ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
- Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
- Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk.
Másnap:
- Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és a kakaóport és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne. Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.
- A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben “klaffogó” hangot ad.
- Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.
- Ezután hozzáadjuk a porcukros diótt és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.
- Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Én most a szilikonlappal készítettem:)
- Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
- 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
- Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
- Elkészítjük a tölteléket: a baracklekvárban elkeverjük a keményítőt és addig főzzük, míg egészen sűrű lesz:
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- A bevonathoz a csokit gőz fölött felolvasztjuk.
- Összeállítjuk a macaronokat: először a héjak felét vékonyan egy ecset segítségével megkenjük a csokival.
- Megszórjuk darált dióval és betesszük a hűtőbe kb. 10 percre, hogy a csoki rádermedjen.
- Ezután megtöltjük a macaronokat: a megmaradt héjakra egy-egy teáskanálnyi tölteléket halmozunk, majd óvatosan rányomunk egy csokis héjat.
És már fogyasztható is:)
Gabi
2014. február 11. - 18:50Szia!
Gratulálok az oldalhoz, és a receptekhez. Most találtam rád, és nem bírok elszakadni az oldaltól…:-)
Imádni valóak a macaronjaid is, és pont azon gondolkoztam vajon miért nem lehet kapni üzletekben macaront? Talán nem lehet tartósítani őket? Pedig szerintem vennék az emberek. Köztük én is:-)
További sok sikert. Üdv. Gabi
Vikki
2014. február 11. - 20:18Szia Gabi,
köszönöm, és örülök, hogy tetszenek a receptek, remélem minél többet ki is próbálsz majd 🙂
Igen, nagy valószínűséggel azért nem árulnak sok helyen macaront, mert egyrészt nagyon érzékeny, könnyen törik, másrészt miután megtöltöd, könnyen elázhatnak a héjak, így nem túl tartós.
Nelli
2014. március 20. - 12:07Eddig még csak a mandulával készült változatokkal találkoztam, de ki fogom próbálni így is 🙂
Tina
2014. október 21. - 21:16Szia, egy adagból hány darab kesz kb? 🙂
Vikki
2014. október 21. - 21:57Szia,
15-20 darab készíthető ebből a mennyiségből.
Gigi
2016. december 10. - 17:44Isteni lett❤❤❤