2021. március 6.
Kelt tészták, Fánk
Vanília krémes bombolini
Igaz, hogy vége a szezonnak, de ha neked is már hiányzik, készítsd el ezt a vaníliakrémes bombolini fánkot! 🍩
Igazából mindegy is, hogy szezonja van, vagy nincs, nálam a fánk örök kedvenc. Főleg, ha valami finomsággal van töltve, mint például selymes vanília krémmel! 🍮 Oké, kicsit pepecselős, de ha nincs épp kedved megtöltögetni, a vanília krémbe mártogatva is isteni 😉
Hozzávalók
- 30 dkg főtt krumpli
- 0,5 dl langyos víz
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 35 dkg liszt
- csipet só
- 4 dkg vaj
- fél citrom reszelt héja
Krém:
- 3 dl tej
- 3 tojás sárgája
- 2 ek. liszt
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 6 dkg cukor
- 1 dkg vaj
olaj a sütéshez
kristálycukor és 1 csomag vaníliás cukor a beforgatáshoz
Elkészítés
- A langyos vízhez adunk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk még felhabosodik.
- Ezután egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk az áttört krumplit, a cukrot, a vajat, a sót, a citrom reszelt héját és a felhabosodott élesztőt és az egészet összegyúrjuk. (ha nagyon lágy lenne, adjunk hozzá még annyi lisztet, hogy elváljon az edény falától)
- A tésztát letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
- Elkészítjük a krémet: a tejet a vaníliával elkezdjük melegíteni.
- A tojássárgákat a cukorral, a liszttel és kevés tejjel csomómentesre keverjük.
- A meleg tejből adunk hozzá 2-3 kanállal a hőkiegyenlítés miatt és simára keverjük.
- A forrásban lévő tejet félre húzzuk és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a cukros tojássárgáját.
- Visszatesszük a tűzre és sűrűre főzzük.
- Miután besűrűsödött, félre húzzuk, hozzáadjuk a vajat és jól átkeverjük.
- Folpackot simítunk a krém tetejére és megvárjuk, míg szobahőmérsékletűre sül.
- Miután megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és kb 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd kb. 3-4 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle.
- Az apró fánkokat lisztezett deszkára rakjuk és letakarva további fél órát kelesztjük.
- Az olajat felforrósítjuk, és aranybarnára sütjük benne a fánkokat. (Sütés közben még nőni fognak, kb. kétszer akkorák lesznek mint nyersen)
- A kristálycukrot ízlés összekeverjük 1 csomag vaníliás cukorral.
- A kisült golyókat először papírtörlőre szedjük, megvárjuk míg a felesleges olajat felszívja és még melegen a vaníliás kristálycukorba forgatjuk őket. (fontos, hogy még meleg legyen a fánk, különben nem fog ráragadni a cukor!)
- Ha már teljesen kihűltek a fánkok, megtöltjük őket a vaníliás krémmel: a kihűlt krémet először robotgéppel teljesen simára keverjük, habzsákba töltjük és a fánkok belsejébe nyomjuk.