2014. március 7.


Kelt tészták, Kalács

Füszeres-mogyorókrémes csavart kalács

Igaz, hogy már tavaszodik és lassan itt a friss alapanyagok szezonja, most mégis ezt az inkább télies finomságot mutatom meg: elképesztően puha, fűszeres és nagyon-nagyon csokis. Csakis csokifüggőknek ajánlva!:)

Múlt héten sajnos nem tudtam posztolni való finomságot készíteni, mert leterített engem is ez az alattomos vírus, ezért is maradt el a heti bejegyzés. Sem sütni, sem főzni nem volt már energiám, úgyhogy kivételesen az ebédrendelés mellett tettem le a voksom. A Foodpandára nemrég bukkantam rá, amiben elsőre megtetszett, hogy vannak kiemelt kedvezményes időszakos ajánlatok is az állandó széles választék mellett. Az ázsiai konyhától kezdve a mediterrán és az arab konyhán át minden nemzeti konyha rajongója megtalálhatja a kedvencét. Én ezúttal egy igazi pastára vágytam, meg is lett a befutó 2 kattintás után. A mennyei tejszínes-gombás fusillimre pedig már csak egy keveset kellett várni:)

Mikor már kicsit javult a helyzet és ismét volt kedvem a konyhában ténykedni, egyből el is készült ez a kalács. Igazi téli édesség szerintem: illatos korianderrel, fahéjjal és csokoládéval a tésztában, a töltelék pedig egy újabb íz és textúra, mégpedig lágy, krémes mogyorókrém. Ajánlom minden csokirajongó társamnak sok szeretettel:)

Fűszeres-mogyorókrémes csavart kalács

Hozzávalók

  • 5 dkg vaj
  • 7 dkg étcsoki
  • 1 nagy tojás
  • 2,5 dl langyos tej
  • 45 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 7g (1 csomag) instant élesztő
  • csipet só
  • 4 ek kakaó
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1/2 tk. őrölt koriander
  • 1/4 tk. őrölt szegfűbors

Töltelék:

fél üveg nutella

Tetejére:

cukros tej és jégcukor

Elkészítés

  1. A csokit apró kockára vágjuk és a vajjal együtt gőz fölött felolvasztjuk. Megvárjuk, míg hűl egy kicsit. A csokit felolvasztjuk
  2. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, az élesztőt, a fűszereket, a cukrot, a tojást majd hozzáadjuk az olvasztott csokit, és a tejet is.A hozzávalók
  3. Lágy tésztává dagasztjuk.Lágy tésztát kapunk
  4. Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  5. Miután megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk és 4 egyenlő gombócra osztjuk.
  6. Kinyújtjuk az első gombócot, megkenjük a mogyorókrém 1/3-ával és papírral bélelt formába emeljük óvatosan.Megkenjük mogyorókrémmel
  7. Ugyanígy járunk el a másik 3 gombóccal is, az utolsó lapot, ami a tetejére kerül majd, azt azonban már nem kenjük meg mogyorókrémmel.
  8. A legfelső lapot szépen ráigazítjuk, a széleket összenyomkodjuk.
  9. Egy éles késsel szeleteket vágunk a “tortából”, azonban nem vágjuk végig, a szélétől kb. fél centiméternyi peremet hagyunk.
  10. A kés hegyével kiemelünk egy “szeletet”, kicsit megnyújtjuk és 2-3-szor megcsavarjuk, majd visszanyomjuk.Formázás
  11. Ugyanezt megcsináljuk minden “szelettel”.
  12. 15 percet pihentetjük, majd megkenjük cukros tejjel és megszórjuk jégcukorral.
  13. 240 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol ezen a hőfokon sütjük 5 percig, majd visszavesszük a hőmérsékletet 200 fokra és így sütjük további kb. 15 percig.
  14. Megvárjuk, míg kihűl és már fogyasztható is.Fűszeres-mogyorókrémes kalács

Langyosan a legfinomabb:)

Fűszeres-mogyorókrémes kalács

És íme egy szelet:

Fűszeres-mogyorókrémes kalács