2012. március 22.


Krémes sütik, Torta

Svéd mandulatorta

Bizonyára sokan ismeritek ezt a tortát a kék-sárga svéd lakberendezési áruház étterméből, én is ott ettem ilyet először. Ez az én változatom az otthon készített mandulatortára.

Nem állítom, hogy ez pont ugyanolyan, mert nyilván annak a pontos receptjét soha senki nem fogja tudni… Ez a változat a korábban árusítottra hasonlít, amin sokkal jobb krém volt (és szerintem sokkal finomabb volt, mint ami mostanában kapható). A lapokat érdemes két részletben megsütni, egyrészt mert sokkal jobban átsül, másrészt mert elég nehéz vágni, mert nagyon morzsálódik. A krémhez viszont mindenképp vajat kell használni, különben teljesen más lesz az állaga.

Hozzávalók

Tészta:

  • 3 tojás fehérje
  • 18 dkg darált mandula
  • 11 dkg barna cukor (sima is jó, ettől kicsit szebb lesz a színe)

Krém:

  • 3 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 0,5 dl tejszín
  • 25 dkg vaj

Elkészítés

  1. A tésztához a tojások fehérjét a cukorral robotgéppel kemény habbá verjük.
  2. A mandulát óvatosan beleforgatjuk a cukros tojáshabba.
  3. A masszát ketté osztjuk: két külön sütőpapíron 1-1 darab, kb. 20 cm átmérőjű körben egy lapát segítségével eloszlatjuk. (a kört akár elő is rajzolhatjuk a sütőpapír másik oldalán, így egyszerűbb egyformára eloszlatni)A mandulás tésztát két részletben megsütjük
  4. Az így kapott kör alakú lapokat 190 fokra előmelegített sütőben egyenként kb. 20 perc alatt megsütjük.
  5. Miután kivettük a sütőből rácsra vagy egy gyúródeszkára fordítjuk és lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról. Megvárjuk míg teljesen kihűl.
  6. Addig elkészítjük a krémet: Az egész tojásokat a cukorral a tejjel és a tejszínnel egy fém tálban kézi habverő segítségével simára keverjük.
  7. Egy lábasban vizet forralunk, és mikor már gyöngyözik, fölé rakjuk a tojásos tálat úgy, hogy teljesen passzoljon a lábasra.
  8. Gőz fölött, folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. (kb. 5 perc, olyannak kell lennie, mint a vanília puding.)                                                                                                                 A krém főzés előtt...... és főzés után
  9. Ekkor levesszük a gőzről és néha átkeverve langyosra hűtjük. (minimum 30 perc)
  10. A vajat feldaraboljuk és kockánként a főtt krémhez adjuk, és botmixer segítségével homogénre keverjük.A langyos krémbe beleturmixoljuk a vajat
  11. Az így elkészült krémet teljesen kihűtjük, kb. 15 percre a hűtőbe tesszük, hogy kenhető állagúra dermedjen.
  12. Mikor a krém már kenhető állagú, az egyik tésztalap tetejét megkenjük a krém harmadával.Svéd mandulatorta készül...
  13. Óvatosan ráhelyezzük a másik tésztalapot amit így megkenünk a maradék krémmel.
  14. Az elkészült torta tetejét mandulaszeletekkel díszítjük.Mandulaszeletekkel díszítjük
  15. Legalább 4 órára (de jobb, ha egy éjszakára) hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen.Svéd mandulatorta