2012. március 22.
Krémes sütik, Torta
Svéd mandulatorta
Bizonyára sokan ismeritek ezt a tortát a kék-sárga svéd lakberendezési áruház étterméből, én is ott ettem ilyet először. Ez az én változatom az otthon készített mandulatortára.
Nem állítom, hogy ez pont ugyanolyan, mert nyilván annak a pontos receptjét soha senki nem fogja tudni… Ez a változat a korábban árusítottra hasonlít, amin sokkal jobb krém volt (és szerintem sokkal finomabb volt, mint ami mostanában kapható). A lapokat érdemes két részletben megsütni, egyrészt mert sokkal jobban átsül, másrészt mert elég nehéz vágni, mert nagyon morzsálódik. A krémhez viszont mindenképp vajat kell használni, különben teljesen más lesz az állaga.
Hozzávalók
Tészta:
- 3 tojás fehérje
- 18 dkg darált mandula
- 11 dkg barna cukor (sima is jó, ettől kicsit szebb lesz a színe)
Krém:
- 3 tojás
- 8 dkg cukor
- 1 dl tej
- 0,5 dl tejszín
- 25 dkg vaj
Elkészítés
- A tésztához a tojások fehérjét a cukorral robotgéppel kemény habbá verjük.
- A mandulát óvatosan beleforgatjuk a cukros tojáshabba.
- A masszát ketté osztjuk: két külön sütőpapíron 1-1 darab, kb. 20 cm átmérőjű körben egy lapát segítségével eloszlatjuk. (a kört akár elő is rajzolhatjuk a sütőpapír másik oldalán, így egyszerűbb egyformára eloszlatni)
- Az így kapott kör alakú lapokat 190 fokra előmelegített sütőben egyenként kb. 20 perc alatt megsütjük.
- Miután kivettük a sütőből rácsra vagy egy gyúródeszkára fordítjuk és lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról. Megvárjuk míg teljesen kihűl.
- Addig elkészítjük a krémet: Az egész tojásokat a cukorral a tejjel és a tejszínnel egy fém tálban kézi habverő segítségével simára keverjük.
- Egy lábasban vizet forralunk, és mikor már gyöngyözik, fölé rakjuk a tojásos tálat úgy, hogy teljesen passzoljon a lábasra.
- Gőz fölött, folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. (kb. 5 perc, olyannak kell lennie, mint a vanília puding.)
- Ekkor levesszük a gőzről és néha átkeverve langyosra hűtjük. (minimum 30 perc)
- A vajat feldaraboljuk és kockánként a főtt krémhez adjuk, és botmixer segítségével homogénre keverjük.
- Az így elkészült krémet teljesen kihűtjük, kb. 15 percre a hűtőbe tesszük, hogy kenhető állagúra dermedjen.
- Mikor a krém már kenhető állagú, az egyik tésztalap tetejét megkenjük a krém harmadával.
- Óvatosan ráhelyezzük a másik tésztalapot amit így megkenünk a maradék krémmel.
- Az elkészült torta tetejét mandulaszeletekkel díszítjük.
- Legalább 4 órára (de jobb, ha egy éjszakára) hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen.
vilmoskörte
2012. április 4. - 15:43szia! finom lehet, csak egy kérdés: a kép alapján a darált mandula szeleteltnek tűnik. melyiket kell használni? köszi
Vikki
2012. április 4. - 18:28Szia!
A tésztába darált kell, a tetejét viszont szeletekkel díszítettem, de pálcika alakút is használhatsz díszítésnek, amelyik tetszik.
balázs
2013. március 27. - 16:07Szia! csak egy kérdés főző vagy habtejszín kell a krémhez?Köszi
Vikki
2013. március 27. - 20:17Szia!
Habtejszín mindenképpen (30%-os), és vaj.
Tündi
2014. január 25. - 10:16Szia, a tésztába sima, héjas, darált mandulát használsz? Vagy héj nélküli, piritottat darálsz bele?
Köszi!
Vikki
2014. január 25. - 10:40Szia Tündi,
én héj nélkülit szoktam használni, ha esetleg héjasat sikerül beszerezni, akkor forró vízbe merítés után lepucolom és utána kiszárítva darálom le.
Katalin
2014. szeptember 4. - 22:33Szia! Mar nagyon sokszor elkészitettem ezt a tortat es a receptjeid kozul sokat kiprobaltam mar, mind nagyon jo es finom, a leirasok nagyon pontossak… De most azert irok neked mert ezt a receptet kiprobaltam makkal (nem volt itthon mandula és nalunk a boltok zarva vannak hetvegen)
NAGYON-NAGYON finom lett!
Koszonet es gratulacio a receptekert es a blogodhoz!
Vikki
2014. szeptember 5. - 11:27Szia,
köszönöm 🙂 Örülök, hogy ízlett ez is és mákkal is működik a recept!
cs0227
2015. március 7. - 11:23Sziasztok! Ma szeretném elkészíteni ezt a tortát. Már próbáltam a Sütidoboz blogról egy kicsit továbbfejlesztve a tiramisu tortát, és a képek alapján ezt a tortát is itt találom a legszimpatikusabbnak az interneten fellelhető sok recept közül, de lenne két kérdésem. Az egyik, hogy 3 tojásból valóban ekkora lesz a torta? A többi recept dupla ennyi tojást ír, és úgy ekkora a süti a képeken… A másik pedig, hogy a krém a gőz fölött liszt, és hasonlók nélkül is így besűrűsödik? Az ilyen főzött krémeket eddig mindig liszttel csináltam, így bizonytalan vagyok. Nagyon megköszönném, ha valaki meg tudná osztani velem ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban a tapasztalatait, mivel szülinapra készülne a torta, kívánságra, így nem szeretnék csalódást okozni. 🙂
Vikki
2015. március 7. - 23:27Szia,
igen, ebből a mennyiségből egy kb. 20 cm átmérőjű torta lesz. A krémet pedig a tojássárgája sűríti be főzés közben 🙂 A recept lelke a vaj, így mindenképpen azzal készítsd majd a tökéletes eredmény érdekében 🙂