2013. október 11.


Kelt tészták, Tekercs - csiga

Sütőtökös-fahéjas csiga csokidarabkákkal

Amint hűvösebbre fordul az idő, nincs is jobb egy langyos, puha kelt tésztás fahéjas csigánál… Talán csak ha van benne csoki, és egy “titkos” új összetevő is, amitől még puhább lesz:)

A “titkos” összetevő pedig nem más, mint a sütőtök. Leginkább csak azért titkos, mert a sütőtökkel bizony nagyon sokan előítéletesek. És nem csak 5 év alatt…:) Így hát legtöbbször én sem szoktam elárulni, mitől is van olyan szép, sárga színe annak a sütinek, csak amikor már elfogyott. A sütőtöktől nem csak szép színű, hanem nagyon puha is lesz a tészta, még másnap is, a tészta ízében viszont annyira nem domináns, ugyanis került bele narancshéj is. A csigák közepében pedig sok-sok illatos fahéj és csokidarabkák lapulnak a sütőtök püré mellett. Sütés közben isteni illata van:) Szerintem nem is nagyon kell más, ahhoz, hogy pár perc alatt szebbé varázsoljunk egy borongós őszi hétvégét is.

Sütőtökös-fahéjas csiga

Hozzávalók

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 púpos ek. cukor
  • 6 dkg sütőtök püré
  • 1,25 dl tejszín
  • 0,5 dl narancslé
  • fél citrom reszelt héja
  • fél narancs reszelt héja
  • 1 kisméretű tojás
  • 1,5 dkg élesztő

Töltelék:

  • 2-3 ek. sütőtök püré
  • 2 púpos ek. porcukor
  • 1 púpos tk. őrölt fahéj
  • 2 dkg olvasztott vaj

Tojás sárgája a kenéshez.

Elkészítés

  1. A tejszínt meglangyosítjuk, adunk hozzá egy kevés cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. A tészta összes hozzávalóját egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt, hozzáreszeljük a narancs és citromhéjat is, és addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától.A hozzávalók
  3. Meleg helyen duplájára kelesztjük.A tészta
  4. Miután megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk és kinyújtjuk.
  5. A vajat felolvasztjuk és hozzákeverünk 2-3 ek. sütőtök pürét. Ezzel megkenjük a tésztát.Megkenjük sütőtökkel
  6. A fahéjat összekeverjük a porcukorral és megszórjuk vele a tésztát. Szórunk rá a csokidarabkákból is (lehetőleg sütésállót válasszunk).
  7. A tésztát szorosan feltekerjük.A tekercs
  8. Egy éles késsel 10-12 darab, kb. 2-3 cm széles szeletet vágunk belőle.Feldaraboljuk
  9. Én muffintepsiben sütöttem, amit kibéleltem előtte muffin papírral, de sütőpapírral kibélelt tepsiben is elkészíthető. 15 percet pihentetjük. A tekercsek tetejét megkenjük tojás sárgájával.Irány a sütő!
  10. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Langyosan a legfinomabb 😉

Sütőtökös-fahéjas csiga