

2012. december 13.
Kelt tészták, Kalács, Tekercs - csiga
Kókuszos bejgli csokidarabkákkal
Ki mondta, hogy bejglit csak a nagymamák tudnak sütni? Egyáltalán nincs benne semmi ördöngősség, bár az enyém sem lett elsőre tökéletes. De hát a nagyi sem most kezdte, minimum 20-szor készítette már, még a miénk is lehet majd egyszer tökéletes:)
Soha nem sütöttem még bejglit. És ennek nem az az oka, hogy más készítette eddig, hanem az, hogy nem szeretem. Akármennyire hihetetlen, de így van. Nálunk ugyanis csak diós és mákos készül, viszont én se a diót se a mákot nem szeretem, ezért nem is nagyon hozott lázba a bejgli sütés soha. Most viszont a facebook-os miniszavazáson az a néhány kedves szavazó mégiscsak a bejglit jelölte meg a mézeskalács mellett, amit szeretnétek látni itt a blogon. Így hát muszáj volt bejglit sütni… De hogy ne vesszen kárba ami készül, ezért kicsit más tölteléket találtam ki neki, mégpedig kókuszt. Csokival. Csak hogy ne hazudtoljam meg önmagam:) A tészta receptje egyébként az, amit a mama szokott sütni, szóval bevált recept. Néha azért nála is megreped, ilyenkor a fedősztori az szokott lenni, hogy “leesett a tepsi” mikor vette ki a sütőből:) Úgyhogy ha megreped, semmi pánik: “leesett a tepsi”:) Hát most én is így jártam… Az egyik vége sajnos nekem is megrepedt, de ez csak a külsején rontott némileg, az íze nagyon-nagyon jó lett! Szerintem próbáljátok ki nyugodtan, ha az első nem is lesz tökéletesen szép, legalább elmondhatjátok, hogy idén elkészült végre életetek első bejglije:)
Hozzávalók
(2 rúdhoz)
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 6 dkg zsír
- 4 dkg porcukor
- 1 dkg élesztő
- 2 dl langyos tej
- 2 kk kristálycukor
- 1 nagyobb méretű tojás
Töltelék:
- 5 dkg tejpor
- 20 dkg kókuszreszelék
- 2 tasak vaníliás cukor
- 2 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 1 ek. liszt
- csipet só
- cukor ízlés szerint
- apróra kockázott csoki ízlés szerint (lehetőleg sütésálló)
1 tojás a kenéshez
Elkészítés
- A tésztához a kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, és összegyúrjuk.
- Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.
- Addig elkészítjük a tölteléket: a tejet egy lábasban elkezdjük melegíteni, ha már gőzölög félrevesszük és belekeverjük a tejport.
- Ezután hozzáadjuk a vaníliás cukrot, ízlés szerinti mennyiségű cukrot, egy csipet sót, a lisztet és hozzászitáljuk a kókuszreszeléket.
- Visszatesszük a tűzhelyre és kevergetés mellett sűrűre főzzük. (sűrű tejbegrízhez hasonló állagúnak kell lennie)
- Félrevesszük, hozzákeverjük a vajat és megvárjuk, míg kihűl.
- A tésztát a pihentetés után lisztezett deszkán átgyúrjuk és két egyenlő részre osztjuk.
- Az egyik tésztabucit lisztezett sütőpapíron kb. 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk.
- Megkenjük a kihűlt töltelék felével, megszórjuk apróra vágott csokidarabkákkal és szorosan feltekerjük.
- Az így kapott tekercset a sütőpapírral együtt átemeljük a sütőlapra, tetejét megkenjük tojással és villával megszurkáljuk több helyen, hogy a gőz tudjon távozni belőle.
- A másik tésztabucival ugyanígy járunk el.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 35-40 perc alatt elkészül.
Ha megsült, megvárjuk, míg teljesen kihűl és csak ezután szeleteljük.
marta eeri
2012. december 22. - 14:25Nagyszerűnek ígérkezik. Nekem minden elsőre sikerül a legjobban 🙂 úgyhogy hajrá kókuszos beigli !
Szilvi
2012. december 22. - 18:48Szia!
Épp most sütöm a kókuszos bejglit,de valami nem kerek nekem. 🙂
A töltelékben a hozzávalókhoz írtál 2dkg vajat,de az elkészítésnél nem látom mikor rakod bele.Segítenél nekem kérlek,köszönöm
Szilvi
Vikki
2012. december 26. - 11:57Igen, kifelejtettem a leírásból, köszi, hogy szóltál, javítottam!
Liliána Virág
2013. december 23. - 10:55Most karácsony alkalmából megcsináljuk a bejglit és hamarosan írok.:-)
Rita
2015. december 3. - 11:06Szia, Érdeklődöm, milyen módszerrel szitálod a kókusz? ?
Közben a lisztet nem szitalod. Hmm ?
Vikki
2015. december 4. - 10:27Szia,
a szitálást a kókusz esetében nem a szitával történő szitálásra értettem, hanem, hogy a zacskóból óvatosan hozzáöntöd, hogy ne legyen csomós 🙂 Elnézést, ha félreértésre adott okot.