2016. december 17.
Kelt tészták, Tekercs - csiga
Mandulás bejgli naranccsal
A karácsonyi klasszikust egy új ízvariációban mutatom most, illatos naranccsal fűszerezett, édes mandula töltelékkel. Nem mellesleg ez lett az első, küllemre is tökéletes bejglim!:)
A bejgli készítés sosem volt az erősségem, valahogy küllemre mindig hagyott némi kívánni valót maga után minden egyes rúd. (Szégyen-gyalázat, de tavaly nem is készítettem már…) Idén ismét eszembe jutott, hogy adok neki még egy lehetőséget, olvasgattam-kutakodtam, mivel lehetne kiküszöbölni a repedéses baleseteket. És ezúttal sikerült!:) Meg is osztok néhány praktikát most, hogy a nagyszerű íz mellett, a megjelenés is tökéletes legyen!
Hozzávalók
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 6 dkg zsír
- 4 dkg porcukor
- 1 dkg élesztő
- 2 dl langyos tej
- 2 kk kristálycukor
- 1 nagyobb méretű tojás
Töltelék:
- 20 dkg darált mandula
- 2 dl tej
- 20 dkg cukor
- 1 narancs reszelt héja
- 10 dkg kandírozott narancshéj
Kenéshez:
- 2 tojás
Elkészítés
- A tésztához a kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, és összegyúrjuk.
- Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.
- A töltelékhez egy lábasban a tejet a cukorral elkezdjük melegíteni, míg a cukor teljesen el nem olvad.
- Az így kapott “szirupot” még melegen a darált mandulára öntjük és összedolgozzuk.
- Hozzáreszeljük a narancs héját és hozzáadjuk az apróra vágott kandírozott narancshéjat is.
- A tésztát a pihentetés után lisztezett deszkán átgyúrjuk és két egyenlő részre osztjuk.
- Az egyik tésztabucit lisztezett sütőpapíron kb. 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk.
- Megkenjük a töltelék felével, két rövidebb oldalát felhatjuk, majd szorosan feltekerjük.
- Az így kapott tekercset a sütőpapírral együtt átemeljük a sütőlapra, tetejét megkenjük tojással: egy egész tojást és egy sárgáját használunk ehhez (a 2. fehérjét egyelőre félretesszük). Hideg helyen addig pihentetjük, míg a tojás teljesen rászárad (kb fél óra)
- Ezután a megmaradt tojásfehérjét enyhén felverjük és megkenjük vele a rudakat. Hűvös helyen ismét fél órát pihentetjük.
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
- A rudakat sütés előtt oldalt megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon és ne repedjen meg.
- A rudakat szorosan egymás mellé tesszük a tespiben, sütőpapírral elválasztva, és 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Megváírjuk, míg teljesen kihűl és ekkor szeleteljük.
Jozsef
2023. december 20. - 18:40Kedves sütidoboz!
A 2dl tejes szirup rengeteg 200g mandulához, legközelebb talán úgy kellene a receptet megírni hogy ‘annyi tejet adjunk hozzá amennyit felvesz a mandula’’.
Vikki
2023. december 20. - 20:51Kedves József,
amikor készítettem, nálam felvette ezt a mennyiséget, kicsit kell hagyni állni, hogy megszívja magát. Ha úgy érzed, csökkentsd a mennyiséget, mikor kikevered és ha szükséges, pótold ki a teljes mennyiségre.