2018. október 5.


Kelt tészták, Fánk

Sütőben sült fánk szilva lekvárral

Fánk átható olajszag nélkül? Bizony, létezik! Tökéletesen puha, szilvalekváros verziót mutatok most, ami valószínűleg új kedvenc lesz egy darabig nálatok is!

Ezt a receptet úgy kaptam egy kedves ismerőstől, minden bizonnyal több formában is fellelhető az internet nem is olyan mély bugyraiban, így ha valakinek ismerős, ez lehet az oka:) Én most az őszi hangulathoz igazítva szilvalekvárral készítettem, de azóta készült már sárgabarackos verzió is, így állíthatom, bármilyen ízű lekvárral remekül működik. Egy a lényeg, hogy lehetőleg sütésállót használjunk, így kisebb eséllyel folyik majd szét sütés közben és szép lesz a végeredmény. Ha pont nincs ilyen otthon, akkor javaslom, hogy minél mélyebb mélyedést készítsetek a közepére, lehetőleg lapos talpú pohárral, így ha sütés közben kel a tészta, nem fogja kinyomni és szépen a helyén marad a lekvár.

 

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 7 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • csipet só
  • 2 tojás sárgája
  • fél citrom reszelt héja
  • szilva lekvár

Elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy kávéskanálnyi cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, tejet, a vajat, csipet sót, a tojássárgákat, valamint a reszelt citromhéjat.
  3. Az egészet összegyúrjuk és addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától.Sütőben sült fánk tésztája
  4. Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  5. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, kb. 1 cm vastagra nyújtjuk és 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval fánkokat szaggatunk belőle.Sütőben sült fánk készítése
  6. A fánkokat sütőpapírral borított sütőlapra helyezzük, egymástól távol, mert még nőni fognak.
  7. Letakarva ismét fél órát kelesztjük.
  8. Egy kis méretű pohár (kb. 3-4 cm átmérőjű) talpával mélyedést készítünk a fánkok közepére. Ha nem találjuk elég mélynek, ujjunkkal is nyomkodjuk meg kicsit, mert sütés közben még kelni fog.Sütőben sült fánk készítése
  9. A mélyedéseket megtöltjük a szilva lekvárral.Sütőben sült fánk készítése
  10. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 10 perc alatt megsülnek.

Sütőben sült fánk szilva lekvárral