2012. február 28.
Sütés nélkül, Krémes sütik, Édesség - bonbon
Sultan lokumu
A szultán csemegéje. Már régóta szemezek ezzel a török édességgel, és most végre el is készítettem. Beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hihetetlenül finom lett!
Igaz, hogy lesz néhány érzéketlen ujj és (legalább) egy zsibbadó csukló mire elkészül, de megéri! És itt nem a gombócolásra gondoltam, hanem a massza főzésére:) Az íze leginkább a vanília pudingra hasonlít, az állaga is egy nagyon sűrű pudinghoz hasonló. Az eredeti receptet Elif blogján találtam, én annyit változtattam rajta, hogy a törökmogyoró helyett karamellizált fahéjas mandulát rejtettem a golyók közepébe és tejcsoki helyett étcsoki került a tetejükre. Tényleg érdemes kipróbálni!
Hozzávalók
Golyókhoz:
- 20 dkg vaj
- 1 pohár liszt (2,5 dl)
- 3/4 pohár cukor
- 2 pohár tej
- 2 ek. rizsliszt (keleti fűszereket árusító boltban lehet beszerezni)
- 1 csomag vaníliás cukor (10g)
Karamellizált mandulához:
- 1 marék egész mandula
- 5 dkg cukor
- 1 ek. méz
- 3 ek. víz
- őrölt fahéj
Tetejére:
- 5 dkg étcsoki
Elkészítés
- A golyókhoz a vajat egy lábasba tesszük, rászórjuk a lisztet és folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk míg egy lágy csomómentes masszát kapunk.
- Hozzákeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot és jól elkeverjük benne.
- Apránként folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet is.
- Hozzákeverjük a rizslisztet is és felforraljuk, majd pár perc alatt egészen kemény masszává főzzük. Meglehetősen nehéz keverni, de ne add fel:)
- Levesszük a tűzről és még pár percig kevergetjük, majd megvárjuk míg szobahőmérsékletűre hűl és berakjuk a hűtőbe 1-2 órára.
- Addig elkészítjük a karamelles mandulát: a mandulákat pár másodpercre forró vízbe dobjuk, majd kinyomkodjuk őket a barna héjból.
- Egy serpenyőben megpirítjuk a mandulákat.
- Utána beleöntjük a serpenyőbe a cukrot, a mézet és a vizet és elkezdjük forralni, miután elkezd forrni, ne kevergessük.
- Megvárjuk míg aranybarna lesz, majd félrevesszük és hozzáadjuk a mandulát.
- Ezután sütőpapírra szedjük és megszórjuk még egy kevés fahéjjal, majd megvárjuk míg kihűl. Az esetleg összeragadt darabokat pedig késsel szétválasztjuk.
- Folytatjuk az édesség összeállításával: A kihűlt masszából kb. diónyi gombócokat készítünk, aminek a közepébe helyezünk egy-egy mandula szemet, és beleforgatjuk kókuszreszelékbe.
- Az elkészült gombócok tetejére egy fakanál végével kis mélyedéseket készítünk, ebbe kerül majd a csoki.
- Az étcsokit vízgőz fölött megolvasztjuk, megvárjuk míg hűl egy kicsit, majd egy kiskanál segítségével a golyócskák mélyedéseibe kanalazzuk.
- Ezután betesszük a hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen és fogyasztásig hűtve tároljuk.
Máté
2012. március 3. - 15:15Hmmmm, nagyon jól néz ki!
Sipos Bettina
2013. augusztus 11. - 14:26Szia!
Én is elkészítettem, igaz dióval, de rendkívül finom lett.
Köszönöm!
Melinda
2014. december 23. - 19:29Nagyon tetszetős és most készülök elkészíteni, Kíváncsian várom milyen lesz és , hogy hány darab jön ki belőle. 🙂