2012. október 2.
Kelt tészták, Tekercs - csiga
Skandináv fahéjas csiga
Egészen biztosan sokan ismeritek már ezt a péksüteményt a sárga-kék lakberendezési áruházból:) Ott kanelbullarnak hívják, és meglehetősen mini, az otthon készült változat viszont legalább kétszer akkora lesz:)
Ennek a fahéjas süteménynek az egyedi ízét a kardamom adja, íme az egész változat:
Első nekifutásra ezt sikerült csak beszerezni, mert nem volt őrölt, meg is szenvedtem vele, mire por állagúak lettek a magocskák… Végülis így akadtam rá erre a receptre is, miközben olyan sütit kerestem, amiben van kardamom. Aztán rájöttem, hogy ezt az ízt már elég régóta ismertem, csak nem tudtam mi az:) Így aztán sikerült előállítani otthon a pihe-puha svéd fahéjas csigát. Tudom, hogy nem teljesen úgy néz ki, de úgy gondoltam, így sokkal szebbek lesznek, ezért kapták ezúttal ezt a formát. Elkészíthető sima tekercsként is, akár muffintepsiben is. Próbáljátok ki, tényleg isteni!:)
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3 dl langyos tej
- 2 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- 2 tk őrölt kardamom
Töltelék:
- 20 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg porcukor
- 3 dkg fahéj
Tetejére:
- 70 g víz
- 80 g cukor
- őrölt fahéj
- őrölt kardamom
- jégcukor
Elkészítés
- A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ilyennek kell lennie:
- Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára gyúrjuk.
- Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat. Ha kész, egy lágy, fényes tésztát kapunk:
- Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
- A töltelékhez a porcukrot összekeverjük a fahéjjal.
- Ha megkelt, két részre osztjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni: a gombócokat egyenként lisztezett deszkán (nagyjából) téglalap alakúra nyújtjuk.
- Megkenjük olvasztott vajjal és a fahéjas cukorral az egész felületét megszórjuk.
- Behajtjuk a tészta jobb oldalát kétharmadig, majd a bal oldalt is ráhajtjuk, így 3 réteget kapunk.
- 90 fokkal elforgatjuk és ismét kicsit nyűtjunk rajta, hogy nagyjából 1 cm vastag legyen.
- A hosszabb oldalán kb 1,5-2 cm széles csíkokat vágunk.
- A tésztacsíkokat egyenként kicsit megnyújtogatjuk a kezünkkel, majd veszünk egy csíkot, élére állítjuk, a bal végére rányomjuk a bal ujjunkat (balkezeseknek a jobbat:) és kétszer körbetekerjük körülötte a tésztacsíkot.
- A tészta végét pedig áthúzzuk a tekercs tetején és a végét a tekercs alá nyomjuk. (ugyanígy járunk el a korábban félretett tésztabucival is)
- Ezután sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket és ismét a duplájára kelesztjük.
- 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sülnek.
- Amíg sül, elkészítjük a cukorszirupot: egy lábasban a vizet és a cukrot elkezdjük melegíteni. Forrástól számítva kb. 2 percig hagyjuk gyöngyözni, majd félrehúzzuk és hozzákeverjük az őrölt fahéjat és kardamomot.
- Miután kivettük a sütőből a tekercseket, azonnal, forrón átkenjük őket a fahéjas sziruppal.
Posta Orsi
2012. október 5. - 09:15Szia, gyönyörűek lettek!
Egy kérdés: szerinted bevethetem a mélyhűtőt is, ha egy részét később szeretném kisütni? Mondjuk reggelire a lurkóknak? Van erre nézve ötleted? Köszi Orsi
Vikki
2012. október 5. - 10:28Szia Orsi!
Köszönöm!:) Sajnos tésztát még semmilyen formában nem fagyasztottam, keltet sem, így nem tudom, mi sül ki belőle… Egy negyed adaggal próbáld meg szerintem, hogy ha esetleg mégse jön be, ne vesszen kárba:) Ja és feltétlenül írd meg, hogy milyen lett fagyasztás után!:)
Egyébként másnapra is teljesen puha maradt, szóval ha pl. este megsütöd, szerintem reggelire ugyanolyan jó marad.
Posta Orsi
2012. október 6. - 17:58Szia, elkészültek (a tekergetéssel kicsit szenvedtem ugyan) – de a fagyasztóig nem jutottam el velük, mire észbe kaptam, már csak hűlt helye volt. Talán legközelebb… :))
Vikki
2012. október 8. - 13:38Örülök, hogy ilyen nagy sikered volt vele!:) A következő adagnál szerintem a tekergetés is simán menni fog már! Kétszer körbe és a végével pedig az egészet áttekered felülről:)
Zizu
2012. október 24. - 19:32Szia!
Nekem nem sikerült, pedig annyira akartam! 🙁 minden klasszul ment, szépen megkelt a tészta, cuki kis csigák lettek belőle… De aztán betettem a sütőbe és kész… Nagyon sok töltelék kifolyt és a formájukból is sokat tesztettek… 🙁 Hol rontottam el? A tésztát milyen vastagra kell nyújtani? Az íze egyébként valamelyest kárpótol, de nem vagyok elégedett magammal! Segíts kérlek!!!! Köszi előre is!
Vikki
2012. október 24. - 19:40Szia!
Igen, általában sütés közben ahogy tovább kelnek, nekem is eldeformálódnak kicsit az eredeti formához képest. A tészta nálam kb. fél centi vastag szokott lenni nyújtáskor. Talán még azt tudom javasolni, hogy kevesebbet tegyél bele a töltelékből, ha így úgy érzed nem lett az igazi. Ugye a sok cukor miatt, ami karamellizálódik sütés közben, amúgy is más lesz az eredmény, mint egy hagyományos fahéjas csigánál. Az alja nálam is szinte egybefüggő, ropogós fahéjas cukor szokott lenni:)
Zizu
2012. október 24. - 21:19Szia!
Köszi szépen h ilyen gyorsan válaszoltál!
Nem adom fel, meg fogadom tanácsos és újra neki vágok!!!
Bevallom Én csak nem rég fedeztem fel oldalad, gratulálok hozzá!
Nagyon ízléses és szuper ügyes vagy!!! Várom további receptjeid!!!
Üdv. Zizu
Vikki
2012. október 24. - 21:59Köszönöm!:) Sose add fel ha elsőre nem teljesen olyan, amit vártál, de ha ízlett, sokadik sütésre már rájössz mit variálj, hogy jobban megfeleljen a saját ízlésednek!
Domi
2013. március 27. - 21:56Szia!
Most hétvégére szeretnék sütni egy adagot, és volna egy apró kérdésem. Eddig nem nagyon láttam boltban jégcukrot, és szeretném tudni, hogy szerinted hol találok biztosan.
Előre is köszi a választ!
Vikki
2013. március 28. - 08:48Szia!
E-mailben megírtam:)
mariann
2015. október 13. - 21:02Kedves Vikki!
Fél adagot készítettem, mert féltem, hogy ránk száradt. De eddig nemhogy ránk száradt volna, hanem egyedül elfogyasztottam a fél tepsivel 😀 Köszönöm a receptet!
Vikki
2015. október 15. - 09:25Kedves Mariann,
bizony, ez a csiga az “abbahagyhatatlan” kategóriába tartozik! 😀 Nekem is nagy kedvencem, örülök, hogy remekül sikerült és ízlett!