2012. október 2.


Kelt tészták, Tekercs - csiga

Skandináv fahéjas csiga

Egészen biztosan sokan ismeritek már ezt a péksüteményt a sárga-kék lakberendezési áruházból:) Ott kanelbullarnak hívják, és meglehetősen mini, az otthon készült változat viszont legalább kétszer akkora lesz:)

Ennek a fahéjas süteménynek az egyedi ízét a kardamom adja, íme az egész változat:

kardamom

Első nekifutásra ezt sikerült csak beszerezni, mert nem volt őrölt, meg is szenvedtem vele, mire por állagúak lettek a magocskák… Végülis így akadtam rá erre a receptre is, miközben olyan sütit kerestem, amiben van kardamom. Aztán rájöttem, hogy ezt az ízt már elég régóta ismertem, csak nem tudtam mi az:) Így aztán sikerült előállítani otthon a pihe-puha svéd fahéjas csigát. Tudom, hogy nem teljesen úgy néz ki, de úgy gondoltam, így sokkal szebbek lesznek, ezért kapták ezúttal ezt a formát. Elkészíthető sima tekercsként is, akár muffintepsiben is. Próbáljátok ki, tényleg isteni!:)

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 tk őrölt kardamom

Töltelék:

  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 3 dkg fahéj

Tetejére:

  • 70 g víz
  • 80 g cukor
  • őrölt fahéj
  • őrölt kardamom
  • jégcukor

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ilyennek kell lennie:Élesztő
  2. Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára gyúrjuk.
  3. Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat. Ha kész, egy lágy, fényes tésztát kapunk:Kész tészta
  4. Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
  5. A töltelékhez a porcukrot összekeverjük a fahéjjal.
  6. Ha megkelt, két részre osztjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni: a gombócokat egyenként lisztezett deszkán (nagyjából) téglalap alakúra nyújtjuk.
  7. Megkenjük olvasztott vajjal és a fahéjas cukorral az egész felületét megszórjuk.megszórjuk fahéjjal
  8. Behajtjuk a tészta jobb oldalát kétharmadig, majd a bal oldalt is ráhajtjuk, így 3 réteget kapunk.
  9. 90 fokkal elforgatjuk és ismét kicsit nyűtjunk rajta, hogy nagyjából 1 cm vastag legyen.
  10. A hosszabb oldalán kb 1,5-2 cm széles csíkokat vágunk.
  11. A tésztacsíkokat egyenként kicsit megnyújtogatjuk a kezünkkel, majd veszünk egy csíkot, élére állítjuk, a bal végére rányomjuk a bal ujjunkat (balkezeseknek a jobbat:) és kétszer körbetekerjük körülötte a tésztacsíkot.Ujjunk körül megtekerjük kétszer a tésztacsíkot
  12. A tészta végét pedig áthúzzuk a tekercs tetején és a  végét a tekercs alá nyomjuk. (ugyanígy járunk el a korábban félretett tésztabucival is)Ilyennek kell lennie
  13. Ezután sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket és ismét a duplájára kelesztjük.
  14. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sülnek.
  15. Amíg sül, elkészítjük a cukorszirupot: egy lábasban a vizet és a cukrot elkezdjük melegíteni. Forrástól számítva kb. 2 percig hagyjuk gyöngyözni, majd félrehúzzuk és hozzákeverjük az őrölt fahéjat és kardamomot.
  16. Miután kivettük a sütőből a tekercseket, azonnal, forrón átkenjük őket a fahéjas sziruppal.